Den 22 mars höll Stefan Löfven sitt första tal till nationen under coronapandemin. På söndagen klockan 19.01, på dagen åtta månader senare, är det dags igen.
Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, ser i huvudsak två förklaringar till att statsministern väljer att hålla tal igen. Dels att julen är i antågande, med de uppoffringar som kommer att krävas av många som inte kan träffa släkt och vänner.
– Allting tyder på att julen kommer att bli väldigt annorlunda. Bara en sådan sak som att ordna med julklappar, många äldre är inte jättevana vid näthandel och man kan inte gå i affärer, säger hon.
Dels regeln om högst åtta deltagare i allmänna sammankomster som träder i kraft på tisdag.
– Man ska komma ihåg att det är en extrem inskränkning i den grundlagsfästa rätten att samlas och mötas av olika skäl, allt från gudstjänster till politiska möten och andra typer av tillställningar, säger Demker.
TT: Har statsministern ett pedagogiskt problem att förklara regeln?
– Jag tror framför allt att det gäller att skapa en meningsbärande ram. Varför gör vi detta, till vilken nytta, och för vem? Det är budskapet som måste fram. Det handlar inte så mycket om pedagogik, utan snarare om att uppamma en kriskänsla. Att nu gäller det att ta ett djupt andetag, att för någon annans skull klara av det här.