Niklas Bolin, docent vid Mittuniversitetet, säger att Miljöpartiet är det riksdagsparti där en nominering från valberedningen betyder minst, men att nomineringen är en tydlig indikation på att Stenevi har goda chanser att vinna språkrörsposten – även om det inte är givet.
– Med åtta kandidater vore det märkligt, givet hur det brukar se ut på Miljöpartiets kongresser, om alla hoppade av. Jag gissar att någon eller några kommer att ställa upp, säger Bolin som skrivit flera arbeten om Miljöpartiet.
Vem som i slutändan faktiskt blir nytt språkrör avgörs på en digital extrakongress den 31 januari.
– Om inte annat kan man peka på att Märta Stenevi själv blev vald till partisekreterare utan att ha varit nominerad av valberedningen, påpekar Niklas Bolin.
Snabb karriär
Hennes väg till toppen påminner om hur Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin tog sig upp, påpekar Niklas Bolin. Hon är relativt ny i politiken, har kommit in utifrån och gjort snabb partikarriär.
Efter att ha lyssnat på den nominerades presskonferens noterar han att hon sakpolitiskt lyfte fram klimatfrågan, vilket kanske inte tidigare varit så högprofilerat.
– Jag tolkar det som att hon inte är en person som vill ta partiet ur regeringen och inte vill ändra så mycket. Hon är nog ganska nöjd med situationen och är inte en sådan radikal politiker som till exempel Rebecka Le Moine (en av de åtta kandidaterna) skulle kunna vara.
I mittenfåran
– Hon är lite grand av en etablissemangspolitiker, om man ens får använda det uttrycket när det handlar om Miljöpartiet, som partisekreterare och förespråkare för den mer mittenorienterade linjen som är dominerande i partiledningen, säger Niklas Bolin.
TT: MP har dåliga opinionssiffror. Ökar chansen till ett lyft med Märta Stenevi som språkrör?
– På kort sikt kan allt hända, men man ska ha klart för sig att partiledare och språkrör har relativt sett liten betydelse.