Tillsynsmyndigheten Ivo har tidigare meddelat flera kommuner att deras lokalt beslutade besöksstopp eller besöksförbud på äldreboenden inte är lagliga.
Och nu har förvaltningsrätten i Stockholm slagit fast att det besöksstopp som Stockholms stad beslutade om från och med den 12 november till och med den 30 november 2020, med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19, strider mot lagen.
"Stark rekommendation"
Förvaltningsrätten skriver i ett pressmeddelande att Stockholms stad har argumenterat att beslutet inte är ett besöksförbud utan en stark rekommendation och vädjan att avstå från att besöka äldreboendena i syfte att minska smittspridning. Enligt staden har verksamheterna haft rätt att besluta om avsteg från stoppet om man bedömer att särskilt behov föreligger.
Förvaltningsrätten bedömer dock att beslutet om besöksstopp i praktiken har fått effekten av ett förbud.
"Stockholms stads beslut om besöksstopp vid stadens vård- och omsorgsboenden är utformat på ett sådant sätt att det i praktiken får samma verkningar för den enskilde som ett besöksförbud. En sådan inskränkning i den enskildes rätt till privat- och familjeliv som staden har beslutat om har inte stöd i lag och beslutet ska därför upphävas", säger rådmannen Louise Molin Alfredsson enligt pressmeddelandet.
Lokala beslut möjliga
Regeringen har efter det att Stockholm införde sitt förbud beslutat om en förordning som ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19.
Där förbud råder ska verksamhetschefen kunna göra undantag för besök av make, maka eller partner.
Förordningen som ger möjlighet till lokala förbud trädde i kraft den 21 november och gäller till sista februari nästa år, i drygt tre månader. Den 26 november hade ännu inget förbud utfärdats av Folkhälsomyndigheten.
Ett nationellt besöksförbud för äldreboenden fanns från den 1 april till den 1 oktober i år, då det togs bort.