Kommunerna erbjuder olika typer av insatser för personer i behov av äldreomsorg. Om insatsen inte verkställs inom tre månader från att den beviljas ska det rapporteras till Ivo och under förra året ökade dessa ärenden rejält, med cirka 130 procent jämfört med 2019. Från 5 915 till 13 575 stycken.
– Så här många ärenden har vi aldrig haft förut. Det är klart att det är oroande. En insats som inte verkställs får konsekvenser, säger Kaisu Kull, inspektör på Ivo.
"Ledsna och isolerade"
En stor del av ökningen handlar om att kommuner tillfälligt har stängt dagverksamheter, dit äldre kommer för att aktiveras genom sociala och fysiska sysslor.
– Man har fokuserat på att undvika smittspridning, och frågan är om man har fokuserat på det så mycket att det går över till mer negativa konsekvenser för enskilda, säger Kaisu Kull.
En betydande del som har dagverksamhet är demenssjuka och uppehållet under pandemin slår hårt mot närstående som har fått en tyngre börda, berättar Ann-Marie Högberg, förbundsordförande på Anhörigas riksförbund.
– Om man tar hand om sin demenssjuka partner är det ett "dygnet runt"-arbete och att i alla fall få några timmars avlastning betyder väldigt, väldigt mycket. Så många går nu på knäna och den egna hälsan påverkas. Många är ledsna och isolerade, säger hon.
TT: Kommunerna säger sig vilja bekämpa smittspridning. Är inte det rimligt eller kunde man gjort något annorlunda?
– Efter den här långa tiden borde man hittat former och rutiner för att till exempel dagverksamhet sker på ett smittsäkert sätt, säger Ann-Marie Högberg som också är socialdemokrat och kommunstyrelseledamot för oppositionen i Huddinge kommun.
Inlett tillsyn
Även utebliven hemtjänst har ökat enormt. Många kommuner har glesat ut sina hemtjänstbesök vilket påverkar statistiken, enligt Ivo. En person som vanligtvis får tre hemtjänstbesök i veckan får nu kanske i stället ett. Men äldre tackar också nej till hemtjänst av rädsla för att bli smittade av personal.
– Under en kortare period tror jag att man klarar sig, men ur ett längre perspektiv tror jag att kommunerna måste ställa om för att möta upp det behov som finns, säger Kaisu Kull på Ivo.
Ivo har inlett en nationell tillsyn, en stor granskning, med anledning av vad myndigheten sett i sina siffror. Om en insats uteblivit under oskäligt lång tid kan Ivo be förvaltningsrätten att utdöma en särskild avgift hos kommunen.
– Än så länge har vi inte gjort det, säger Ivo-inspektören Kaisu Kull.
Tackar nej av rädsla
Men det finns delar av äldreomsorgen där antalet uteblivna insatser inte ökat. Jämfört med 2019 minskade förra året antalet fall där personer inte fick sin beviljade plats på äldreboende.
– Jag tänker mig att kommunerna har kunnat verkställa i högre utsträckning än tidigare. Men det kan bero på att enskilda ansöker i lägre omfattning för att de är rädda, säger Kaisu Kull.
Anhörigas riksförbund är inne på samma spår.
– Många har "frivilligt" tagit hem sina närstående från äldreboenden eller tackat nej till en plats av rädsla för smittspridning, säger Ann-Marie Högberg.