– Oskyldiga kan dömas och skyldiga kan gå fria, säger Margareta McKenna från föreningen Rättstolkarna till SVT.
I ett av fallen som SVT granskat anmäldes en tolk av hovrätten i samband med en rättegång om ett mord på ett barn. Tolkningen var i det fallet så pass dålig att rättegången fick tas om och tolken tilldelades en varning.
I Sverige finns både auktoriserade och icke-auktoriserade tolkar, där de auktoriserade har genomgått tester från Kammarkollegiet. För att en tolk ska bli av med sin auktorisation krävs vanligtvis ett erkännande eller dokumentation. Anledningen till att de flesta anmälningar avskrivs är att ord står mot ord.
– Det är höga krav för att bli auktoriserad och även höga krav för att bli av med auktorisationen. Det kan finnas brister men inte så allvarligt att det blir aktuellt med varning eller indragning, säger Jonas Lembke, handläggare på Kammarkollegiet till SVT, och uppger att det är svårt att bestraffa en tolk enbart på grund av brister.
SVT har tittat på 49 ärenden där auktoriserade tolkar anmälts till Kammarkollegiet mellan 2015 och 2020. Tio av anmälningarna resulterade i en varning medan auktorisationen dragits in i fyra fall. I inget av de fallen har ord stått mot ord.
Det råder en brist på auktoriserade tolkar i Sverige och i många fall används i stället icke-auktoriserade tolkar.