– Man skjuter sig själv i foten om man tror att det är viktigast att vaccinera sig själv först, säger Per Olsson Fridh (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, till TT.
FN-deklarationen består av 26 punkter. Den röda linjen är att ländernas samarbete måste fördjupas för att klara av pandemikrisen.
"Ingen är säker förrän alla är säkra", står det i deklarationen som uttrycker stor oro över att vaccinerna fördelas ojämnt över världen, trots internationella överenskommelser och generella utfästelser.
Ett första steg
TT: Vad är realistiskt att tro att FN-deklarationen ska leda till?
– Det här löser inte problemet vi har, men det är ett bra första steg mot en lösning där världen tillsammans uttalat vill se en rättvis och solidarisk fördelning av vacciner och genomförande av vaccinationer, svarar Per Olsson Fridh.
– Även efter den här deklarationen kommer en massa hinder att ligga kvar på vägen, men nu har vi i alla fall enats kring vad vi vill och då är det lättare att gå in i samtal. Jag tror att deklarationen får en normerande verkan.
Deklarationen understryker att problemen löses bäst i ett multinationellt sammanhang. Huvudroller har Världshälsoorganisationens (WHO) program Covax och ACT-Accelerator.
Covax svarar för global vaccinförsörjning och ACT-Accelerator är en styrgrupp för att globalt påskynda utveckling och tillgängliggörande av vaccin, behandling och diagnostik.
Bolagen bekymrar
WHO utsåg i dagarna förre Moderatledaren och statsministern Carl Bildt till särskilt sändebud för ACT-Accelerator.
– Det är en otroligt viktig roll, och bara de senaste veckorna visar ju hur viktigt det är att personer som Carl Bildt med stora internationella erfarenheter och nätverk kan användas i den här krisen. Det är en styrka, och det är vi glada för från svenskt håll, säger Per Olsson Fridh.
Ministern är bekymrad över att utvecklingen kännetecknas av vaccinnationalism, med länder som lägger handelsrestriktioner på viktiga vacciningredienser till exempel
– Men det största problemet just nu är att de bolag som ska ta fram och producera vaccinerna skruvar ner sina leveranser. Det triggar beteendet hos länder att se till sin egen tillgång först, säger han.