När besöksförbudet infördes var det för att stoppa smittspridning på äldreboendena och därigenom skydda de "äldre äldre".
Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, påverkades inte smittspridningen i gruppen.
– Om man tittar på kurvorna i dag så händer ingenting speciellt med antalet personer som smittades i den gruppen. Kurvan går uppåt både före och efter besöksförbudet. Normalt sett ska man se att något väldigt tydligt händer, och det gjorde man inte.
TT: Med tanke på att man inte sett någon radikal förändring i antalet smittade på grund av besöksförbudet, finns det planer på att häva besöksförbudet på äldreboenden?
– Nej, det gör det inte. Även om vi inte ser ett orsakssamband tror jag att det är väldigt viktigt att ha den här tydligheten att man verkligen måste hålla igen på kontakter med den gruppen och vara väldigt försiktiga, säger Anders Tegnell.
Ge fler undantag
Däremot tycker han att äldreboendena kan vara mer generösa med att ge undantag från förbudet.
– Man har kanske varit lite för restriktiv så det kan man nog fundera över på äldreboenden. Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag. Gör man det under kontrollerade former och personerna som kommer dit får bra instruktioner så borde man ju rimligen kunna göra det på ett sätt som är tryggt för dem som bor där, säger Anders Tegnell.
Drastisk åtgärd
Tegnell säger att man så småningom kommer att studera vilka, om några, effekter förbudet fick. Det är komplicerat, säger han, men några enkla samband har man hittills inte kunnat se.
– Nu måste man också komma ihåg att det här med besöksförbud är ju en väldigt drastisk åtgärd som försämrar livskvaliteten på den här typen av boenden väldigt mycket. Vi hör många historier och berättelser om personer som inte får besök och personer som vill besöka personer på boenden. Och det är helt klart att det är en allvarlig försämring av livskvaliteten att inte kunna besöka eller få besök.