Statsepidemiologen ger sin pessimistiska bild för Dagens Nyheter.
– Frågan är om man hinner med det när man får så stor tidspress. Det kommer bli tuffare och tuffare. Vår bedömning är att det fortfarande är möjligt. Men som sagt, varje gång det förändras blir det svårare, säger Anders Tegnell till tidningen.
Kommentaren kommer efter att regionerna, i tisdags kväll, fick besked om att de planerade vaccindoserna från Moderna inte kommer att anlända i tid. Totalt skulle 31 200 doser ha levererats denna vecka. I stället kommer alltså bara cirka 15 600, och först vecka 8.
Trots förseningarna tror vaccinsamordnare Richard Bergström fortfarande på "midsommarmålet".
– Det är fortfarande realistiskt och det är mycket tack vare kapacitetsökningarna i kombination med fler vaccin, säger Bergström.
"Planerad neddragning"
Förseningen beror på att Moderna ska bygga ut produktionskapaciteten i sin schweiziska fabrik, enligt vaccinsamordnaren.
– Det är en planerad neddragning som vi känt till några veckor. Däremot har de varit dåliga på att berätta exakt när, var och hur i februari som de här doserna kommer. Det har de fått kritik för och de har lovat bättring, säger Richard Bergström.
På sikt kommer utbyggnaden att leda till att betydligt större volymer kan levereras.
– Vi får tillbaka de här doserna i mars. Så totalvolymen under första kvartalet är densamma, och sedan kommer den att tredubblas under andra kvartalet, säger han.
"Var är vaccinet?"
Flera regioner har reagerat starkt på beskedet.
– Vi har material, medarbetare och mycket hög kapacitet. Men var är vaccinet? säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson.
I Kronoberg innebär förseningen att vaccineringen av 80-plussare skjuts upp.
– Det är jättetrist att det blir så här, för vi fick säkra besked, säger vaccinsamordnaren Lena Andersson Nazzal i Kronoberg till Smålandsposten.
Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att endast närmare 385 000 doser har använts av totalt cirka 520 000 levererade, vilket motsvarar runt 74 procent.
– Jag förstår att det finns en frustration, säger Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på SKR.
De oanvända vaccindoserna ligger dock inte och väntar, berättar hon.
– De befinner sig i logistikkedjan med en förväntad fördröjning på några dagar. Vaccinet kommer först till en hubb i Sverige. Där paketeras det om och skickas ut till regionerna. Pfizers vaccin går direkt till regionerna.
Hård säkerhet
I regionerna packas vaccindoserna återigen om och skickas därefter ut till vaccinatörerna.
– Till varje vårdcentral och till varje äldreboende, säger Emma Spak.
Logistikkedjan är redan "hårt trimmad" och sjukvårdschefen tror inte att ytterligare effektiviseringar hade gjort särskilt stor nytta.
– Det är mycket säkerhet kring logistiken för att säkerställa att det inte förekommer stöld och förfalskningar, säger Emma Spak.