Under 2000-talet har tjänstemän vid Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) flera gånger larmat om oegentligheter när de granskat ursprungsländer på plats, rapporterar Dagens Nyheter, som gått igenom handlingar från myndigheten.
För två veckor sedan fattades beslut i Nederländerna om att stoppa alla adoptioner från utlandet, sedan en utredning upptäckt att barn stulits från sina biologiska föräldrar. MFoF krävde kort därpå en liknande utredning i Sverige.
– Vi som myndighet har varit väldigt tydliga med det gentemot socialdepartementet, sade myndighetens kommunikationsstrateg Per Sundberg till TT förrförra veckan.
"Beskrevs som övergivna"
I myndighetens landrapporter framkommer bland annat att det i Kina ofta saknas information om var barnet kommer ifrån.
– De kinesiska barnen beskrevs som övergivna. Det var omöjligt för oss att helt säkerställa om barnens behov sattes i första rummet, säger Marie Alm, som arbetat vid MFoF i 17 år, till DN.
Bland annat ska myndigheten säkerställa att adoptioner aldrig sker mot barnets bästa eller om det finns ett vinstintresse i bilden. År 2006 larmades det i en rapport om Vietnam, där det uppstått många frågetecken kring var barnen kom ifrån och hur, skriver DN. Förrförra året larmades det om adoptioner direkt från sjukhus i Indien.
I de handlingar som tidningen redovisar handlar det framför allt om länder i Asien, men också Colombia och Sydkorea. I Sverige har det tidigare varit illegala adoptioner från Chile som varit mest omdiskuterade.
Svårt att garantera
När Statskontoret gav sin syn på den internationella adoptionsverksamheten i Sverige bedömde den att nuvarande organisation, där en adoptionsförening förmedlar kontakten med ursprungslandet, är den som fungerar bäst. Men det konstaterades också att det är "svårt att fullt ut garantera rättssäkerheten och barnrättsperspektivet i varje enskilt adoptionsfall".
MFoF:s generaldirektör Per Bergling säger i en intervju med DN att situationen förbättras, men att han önskar att det går snabbare.
– Det kommer alltid att finnas en risk för övertramp och fel. Det bara är så. Och det är därför jag tror att vår riksdag och regering har insett att vi behöver en reglering och vi behöver en tillsyn, att MFoF kontinuerligt anpassar detta arbete till nya omvärldsfaktorer.