Transportstyrelsen vill se säkrare elsparkcyklar

Rejälare – och säkrare – elsparkcyklar är vad Transportstyrelsen hoppas på efter att myndigheten utrett trafiksäkerheten hos den allt populärare tvåhjulingen.

Elsparkcyklarna kan bli mer trafiksäkra efter ett förslag från Transportstyrelsen. Arkivbild.

Elsparkcyklarna kan bli mer trafiksäkra efter ett förslag från Transportstyrelsen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige2021-03-01 06:01

Det ter sig mer komplicerat att köra elsparkcykel än vanlig cykel - åtminstone om man får tro Transportstyrelsens statistik. Knappt två tredjedelar av alla elsparkcykelolyckor sker på grund av förarens misstag – medan samma siffra för cyckelolyckor är 40 procent.

Något som Transportstyrelsen nu vill se ändring på och föreslår nya och förenklade regler för elsparkcyklar. Ett förslag till förändring är att taket för motoreffekten, som i dag är 250 watt, tas bort helt.

Borttagandet av kravet på motoreffekt möjliggör mer robusta och säkra elsparkcyklar och de kan utrustas med exempelvis bättre bromsar och pneumatiska däck, förklarar Pernilla Bremer, utredare på Transportstyrelsen:

– 250 watt är ett ganska svagt fordon, säger hon.

– Vi vill möjliggöra en utveckling för mer trafiksäkra, hållbara och ändamålsenliga transporter.

Låg maxfart

Maxfarten, den högre motoreffekten till trots, kommer fortsatt vara 20 kilometer i timmen.

Ett mer tydligt fokus på hastighetsgräns istället för motoreffekt för elsparkcyklar är också något som kommer göra det lättare för konsumenten, hoppas Transportstyrelsen:

– Det blir enklare för gemene man, vi har sett att det finns ganska stor förvirring kring regelverket, berättar Bremer.

Utöver nya regler om motoreffekt föreslår Transportstyrelsen att elsparkcyklar ska bannlysas helt från trottoarer och gångbanor – då de i dag får köras där, så länge de körs i gångfart.

Påverkar inte cyklar

De nya föreslagna reglerna, som nu skickas till regeringen som sedan får ta vidare förslagen, påverkar dock inte elcyklar med trampor, då de omfattas av andra regler.

Förslagen kan dock påverka eldrivna en- och tvåhjulingar som inte är mopeder, men inte heller kan definieras som konventionella cyklar, som så kallade fatbikes.

Om Transportstyrelsens förslag blir lag kommer det att finnas en gräns i föreskrifterna för cykel om hur stor och tung en elsparkcykel eller elcykel utan trampor får vara, även om myndigheten ännu inte kommit fram till vad den maxvikten skulle vara.

– Vi vill sätta en viktbegränsning för att det är där vi ser att trafiksäkerhetsrisken finns, säger Bremer.

– En cykel ska inte vara ett stort och tungt fordon.

Fakta: Här är Transportstyrelsens förslag

Transportstyrelsen har haft i uppdrag att utreda trafiksäkerheten för eldrivna enpersonfordon och har nu föreslagit förenklade regler för dessa.

Motoreffektsbegränsningen på 250 watt tas bort för "ickesjälvbalanserade cyklar utan tramp- och vevanordning".Detta ska möjliggöra för mer robusta cyklar med exempelvis bättre bromsar.
Elsparkcyklar och liknande ska inte få köras på gångbana och trottoar.Detta ska "renodla användandet av gångbanor till gångtrafikanter." Fordon för personer med fysisk funktionsnedsättning tillåts fortsatt på gångbanor.
Cykelpassager tas bort helt.Transportstyrelsen föreslår att vägmarkeringen "cykelpassage" tas bort helt och ersätts med "cykelöverfart", som i dag har tydliga föreskrifter för utformning jämfört med cykelpassage.
Cyklister måste cykla på cykelbana om den finns.Med nuvarande lagstiftning får cyklister välja om de vill cykla på en cykelbana eller körbanan på en bilväg i fall hastighetsgränsen är 50 kilometer i timmen. Transportstyrelsen vill ta bort det här undantaget för att skapa tydlighet var en cyklist ska cykla och öka trafiksäkerheten.

Källa:Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om