Tufft för den nikotinfria prillan

Med fibrer från te eller morot, toppad med xylitol och guarana är det tänkt att det nikotinfria snuset ska ersätta de vanliga prillorna. Vi har tittat närmare på fem olika varianter.

Den nikotinfria prillan har det tufft i konkurrensen med de nikotinfyllda snussorterna.

Den nikotinfria prillan har det tufft i konkurrensen med de nikotinfyllda snussorterna.

Foto: Maja Suslin/TT

Sverige2020-09-01 08:35

De marknadsförs som sunda alternativ och innehåller varken tobak eller nikotin, som är beroendeframkallande och kan leda till bland annat hjärt-kärlsjukdomar. I stället består de här prillorna av vegetabiliska fibrer, fuktighetsbevarande medel, salter och aromtillsatser som vi också hittar i våra livsmedel. I vissa dosor finns nyttigheter som vitaminer och selen, men också guarana, flour och xylitol.

I början användes stärkelse i blandningen, vilket kunde resultera i skador på både tänder och tandkött. Men efter att det har uppmärksammats är produkterna i dag betydligt mer skonsamma för munhålan.

Lika dyrt

Det nikotinfria snuset har klassats som livsmedel, men sedan 2019 beläggs det, precis som vanligt snus, med 25 procent moms i och med att man inte äter det. Därmed är det inte längre billigare än vanligt snus, vilket tidigare var ett försäljningsargument.

På senare år har det dykt upp en ny konkurrent, det så kallade tobaksfria snuset, som har tagit en allt större marknadsandel. Det innehåller visserligen ingen tobak men har i stället tillsatt nikotin, och många gånger är halterna högre än i vanligt snus.

Energidryck

De prillor vi har tittat närmare på är både tobaks- och nikotinfria. De innehåller olika typer av växtfibrer, som till exempel te och morot. Flera är kryddade för att efterlikna det vanliga snuset. Några av dem för tankarna till energidrycker med uppiggande medel som koffein och ginseng.

Den allmänna trenden är att smaksätta prillan, med exempelvis mint, cappuccino eller lakrits, för en fräschare känsla i munnen. De varianterna finns även bland de nikotinfria.

Enligt en rapport från Snusbolaget.se 2018 ökade det tobaksfria snuset med 255 procent och det nikotinfria med 20 procent. Och de flesta dosorna säljs i storstäderna.

Det finns få tillverkare av nikotinfritt snus, men smaksättningarna är många. Vi har tittat närmare på fem varianter.
Det finns få tillverkare av nikotinfritt snus, men smaksättningarna är många. Vi har tittat närmare på fem varianter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om