De flesta av krypen är så små att man knappt kan se dem med blotta ögat. Alla bor de i julgranen, och följer med in i bostaden.
– Det vanligaste är kvalster, andra små spindlar, och löss. Sedan följer naturligtvis också alla de som äter de här små krypen med – små skalbaggar och jordlöpare, säger Marcus Stensmyr.
Ingen fara
Att julgranen kryllar av osynligt liv kan låta lite obehagligt, men det finns ingen anledning att oroa sig.
– De bor i granen och kommer inte sprida sig i resten av huset. Vår inomhusmiljö är inte särskilt gynnsam för dem, de är anpassade till en helt annan luftfuktighet och temperatur. Så du behöver inte vara orolig att få 20 000 kvalster i hela lägenheten, säger Marcus Stensmyr.
Eget ekosystem
Granens invånare är ungefär desamma i hela landet. Av de arter som gömmer sig i granen kan flera, som små skalbaggar, vakna till liv från sin vinterdvala när de kommer in i värmen inomhus. Skulle ett småkryp mot förmodan lämna trädet överlever det inte särskilt länge – det är för varmt och torrt.
För den som inte tycker detta låter skrämmande utan istället spännande finns det goda chanser att studera krypen närmare.
– Har man ett litet förstoringsglas och lyser med en ficklampa kan man kolla om man hittar något mellan barren, och inne vid stammen, säger Stensmyr, och fortsätter:
– Det är ganska fascinerande att det är ett helt eget ekosystem man har där hemma.