– Under de senaste tio åren har det privata givandet ökat nästan varje år, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk Insamlingskontroll.
Om någon bör veta så är det hon och hennes kollegor.
Svensk Insamlingskontroll är de som granskar de organisationer som beviljats ett så kallat 90-konto – något som över 435 välgörenhetsorganisationer i dag har.
TT: Är det välfyllt i insamlingsbössorna även i år?
– Det återstår att se. Vi får signaler från organisationerna att pandemin påverkar insamlingsverksamheten negativt. Event som galor och löpartävlingar har fått ställas in och företagens givande minskar. Men undersökningar visar att privatpersonernas givande hittills varit stabilt.
Pandemin påverkar
Just att stå ute på stan med en insamlingsbössa kan ha varit svårt på grund av pandemin, dock har det digitala givandet under året ökat.
Men det finns andra aspekter av pandemin som kan göra det svårt för folk att skänka pengar under lång tid framöver.
– Samtidigt kan man tänka sig att folk kommer ha svårare att skänka pengar om de förlorat jobbet eller om ekonomin är på väg in i en lågkonjunktur, säger Lena Hörnblad.
"Behoven har ökat"
TT: Kommer du bidra till välgörenhet i år?
– Ja, jag tycker att en gåva är en fin julklapp, kanske extra mycket just i år. Behoven av stöd har ökat då de redan utsatta drabbas ännu hårdare.
TT: Tror du att fler tänker som du?
– Nu när det är svårt att gå i butikerna och handla julklappar kan jag absolut tänka mig det. Jag hoppas det, fortsätter hon.
Brasklapp till välgörare
För den som vill sälla sig till skaran av välgörare så återstår att välja till vad man vill bidra. Och det kan vara lättare sagt än gjort – det vimlar av alternativ.
Så här tänker Lena Hörnblad:
– Jag tycker att man kan börja med att fråga sig själv vilket ändamål som ligger en själv varmast om hjärtat – är det barn, eller medicinsk forskning, eller kanske djur? Sedan kan du enkelt kolla upp vilka som arbetar med de områdena.
Hon utfärdar dock en varning till de som vill skänka pengar att inte göra detta allt för lättvindigt.
– Det finns tyvärr en del bedrägerier inom välgörenhet. Om det är en privatperson på sociala medier som samlar in pengar så kan det vara svårt att veta vart pengarna kommer att gå. Det kräver sin research.
Nobelprisvinnare poppis
Ett sätt att kontrollera att pengarna går dit de ska kan vara att välja en av de organisationer som har ett 90-konto. Då har Svensk Insamlingskontroll granskat verksamheten och dess effektivitet.
– De som skänker till ett 90-konto kan känna sig trygga med att pengarna går dit de ska. Vi har ett krav att 75 procent av pengarna måste gå till ändamålet och att max 25 procent får gå till insamlings- och administrationskostnader. De flesta av organisationerna ligger dock under dessa 25 procent, snittet ligger på 11,7 procent, berättar Lena Hörnblad.
TT: Vad tror du kommer bli ett populärt ändamål att skänka pengar till just denna jul?
– Det är möjligt att World Food Programme (WFP) kommer att segla upp något nu när de fått fredspriset, säger hon och tillägger slutligen att de som vill skänka till WFP och vill göra detta via ett 90-konto kan vända sig till 90-anslutna Svenska FN-förbundet som är den svenska organisation som samlar in till WFP.