Även förra året inföll påsken i april och under den månaden anmäldes det 2 872 inbrott i bostäder, fritidshus och vind/källare enligt Brottsförebyggande rådet. Det är nästan 100 inbrott om dagen.
Exakt hur många inbrott som skedde under påskhelgen kan Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, inte svara på.
– Tyvärr inte. Men problemet med inbrott gäller alla högtider när vi är bortresta. Skåne hade till exempel stora problem under årets sportlov, säger hon.
Inbrott i källare
Coronapandemin har ändrat folks resevanor. Men problem med inbrott består.
– Bostadsinbrotten har minskat under pandemin. Men totalsumman är tyvärr densamma då inbrott i källare och på vindar har ökat drastiskt. Mitt tips är att man inte ska ha några värdesaker på källare och vind och att de ska flyttas om man reser bort, säger Lina Nilsson.
TT: Vad är bästa skyddet inför påsken?
– Grannsamverkan. Om man inte har det kan man åtminstone prata med sina grannar om man ska åka bort. Be dem att hålla ögonen öppna och kanske tömma brevlådan om man inte har lås på den. Ta hjälp av varandra.
Lite stök bra
Annars gäller att bostaden ska se ut som att någon är hemma.
– Städa inte innan du åker bort och skaffa timers som tänder och släcker lampor. Det är en jättegåva till tjuvar om det är välstädat och kolsvart. Då vet de att "här är det ingen som kommer hem".
Rådgivningsexperten slår också ett slag för certifierade lås.
– Men inte bara på ytterdörrar. Vi glömmer ofta bort altandörrar och fönster. Det är oftast där tjuvarna går in.
TT: Men det är väl ändå ganska enkelt att bara slå sönder ett fönster?
– Ja, men utan ett bra lås slår de bara sönder ett litet hål och öppnar. Men om de tvingas klättra över ett trasigt fönster blir det jobbigare. Det är inte det mysigaste att slå bort hela fönstret. Det är svårare än man tror, det låter mycket och tar mer tid, säger Lisa Nilsson.
TT: Vad är det vanligaste stöldgodset?
– Mindre saker som guld, smycken, klockor, pass och teknik som är lätt att ta med. Det är inte som förr i tiden att det stjäls stora tv-apparater. Det är väldigt ovanligt i dag.
Tjuven vet
Lisa Nilsson tycker inte att det är värt att försöka klura ut ett smart gömställe för sina värdesaker.
– Tjuvarna vet exakt var de ska leta: sovrummet direkt och sedan är det badrummet. Det är de här klassiska ställena där vi tar av oss klockor, armband, örhängen och ringar.
TT: Finns det något vanligt gömställe som alltid upptäcks?
– Det här med att gömma i frysen funkar ju inte längre. Det ser man ofta att tjuvar har varit inne och slitit i blåbärspaket. Har man värdesaker hemma som man är rädd om ska man skaffa ett värdeskåp som man verkligen bultar fast i golvet.