Västra Götaland vill ha fältsjukhus

Belastningen på vården är hård i Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Region Stockholm. Mindre akut vård får vänta och Västra Götaland ber om ett fältsjukhus för intensivvård. Stockholm står inför en annalkande storm.

Anders Tegnell. Arkivbild.

Anders Tegnell. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2020-03-20 10:55

– Vi har en stor del av vår personal som är hemma med förkylningssymptom. Det gör att vården är ansträngd. Därutöver sliter vi med är våra intensivvårdsplatser. Där har vi bland annat lagt in hemställan till Försvarsmakten om ett fältsjukhus med 20 intensivvårdsplatser. Vi måste hela tiden ligga steget före, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, på en pressträff.

För närvarande är tio smittade personer i regionen i behov av intensivvård. Antalet konstaterat smittade är 207.

Enligt Ann Söderström är läget på sjukhusen i regionen relativt lugnt, bland annat eftersom mycket av den vanliga vården redan dragits ner.

När det gäller antalet intensivvårdsplatser är förhoppningen att ett fältsjukhus ska kunna byggas upp vid Östra sjukhuset den närmaste tiden.

– Vi vet att det tar omkring fem till sju dagar från beslut och vi väntar på beslutet nu. Det är Socialstyrelsen som fattar det beslutet, säger hon.

"Håll öppet"

Från Region Skåne har man bett om att skolorna ska hållas fortsatt öppna.

– Vi har nationellt framfört behovet av att barnomsorg och skola upprätthålls, säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson.

Många är sjukskrivna eller hemma för vård av barn – helt i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi inför en generell återhållsamhet för all planerad vård, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare i Region Skåne.

Region Skåne har däremot inga planer på att be Socialstyrelsen fatta ett beslut om att bygga upp ett fältsjukhus för att öka antalet intensivvårdsplatser.

– Vi har en dialog med Socialstyrelsen kring vad de kan stötta oss med vad gäller både materiel och utrustning, men just fältsjukhus har vi inte efterfrågat. Det ser vi heller inget behov av. Vi har gott om vårdplatser, vi har bra med intensivvårdsplatser och vi håller även på med att bygga ut den kapaciteten på andra sätt, säger Carl Vigre, beredskapsöverläkare vid Region Skåne.

En storm

I Region Stockholm är antalet smittade högst: cirka 500 personer. Och det är i huvudstadsregionen som spridningen sker snabbast.

– Vi har bara de här senaste dagarna sett ett snabbt ökande antal patienter som behöver vårdas vid sjukhus och, vad värre är, många som behöver intensivvårdsplatser. Fortsätter den här utvecklingstakten står vi inför en utmaning som vi inte sett tidigare i modern tid, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Region Stockholm.

Han fortsätter:

– Jag ser covid-19 som en storm, vi vet att den är på väg, vi är osäkra på dess gång, vi hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta.

Man har gett akutsjukhusen i uppdrag att utöka sina intensivvårdsplatser med 50 procent, och det arbetet ska vara klart nästa vecka. Nästa steg är att öka antalet platser med 100 procent.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) säger att man måste förbereda sig på att fler insjuknar och avlider. Antalet infektionsplatser och intensivvårdsplatser utökas inom regionen och med externa vårdplatser, säger hon. Men hon tillägger att situationen är ansträngd.

– Det blir ansträngande när material som vanligtvis tar en månad att göra slut på tar slut på tre, fyra dagar.

Svenonius uppmanar dem som vill jobba i vården, och som har rätt utbildning, att söka sig till regionens hemsida och anmäla sitt intresse.

– Vi behöver dig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!