Den brittiska virusmutationen finns redan i Sverige. Hittills har ett 50-tal fall bekräftats, de allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Folkhälsomyndigheten.
Men övervakningen av virusmutationer är ännu inte fullt så utbyggd som Folkhälsomyndigheten vill. Vissa regioner har kommit i gång med att skicka in misstänkta fall på analys, men ingen region har än så länge börjat skicka en bestämd andel, tio procent, av alla prover för sekvensering, något som de nu fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
Ökar provtagning
TT: Är det här tillräckligt för att kunna säga någonting om förekomsten av exempelvis den brittiska varianten?
– Nej, det är därför vi nu ökar upp sekvenseringen. När vi kommer upp till att tio procent av fallen sekvenseras, enligt den europeiska myndigheten ECDC:s rekommendation, är målsättningen att man ska hitta förekomsten av varianter som står för mer än två procent av det totala antalet fall. Om man inte sekvenserar allt kommer man aldrig att hitta allt, säger Tegmark-Wisell.
TT: Utifrån de tester som i dag görs, kan vi verkligen säga att vi har en bättre situation i Sverige än Norge?
– Nej, absolut inte. Det har vi aldrig sagt heller.
– Alla måste förhålla sig till att vi befinner oss mitt i en pandemi och måste beakta att det fortfarande är väldigt hårda begränsningar i umgänge som gäller.
"Inte nöjda"
Enligt Karin Tegmark-Wisell måste det tas mer prover för att få bättre koll.
– Vi har relativt god koll, men vi är inte nöjda. Vi utgår från att vi precis som de flesta europeiska länder som tittar på det här har en förekomst på några procent. Och det kan mycket väl vara så att vissa regioner har betydligt mer och andra mindre. Men utifrån de stickprov vi har ser det inte ut att vara den dominerande varianten i Sverige.
Att sekvensera samtliga prover i dag skulle bli mycket kostsamt, enligt Tegmark-Wisell.
– Vi har haft ungefär 40 000 fall i veckan och nu har det gått ner till 30 000 fall. Skulle man sekvensera alla de fallen, säg 40 000, skulle det kosta 60 miljoner kronor i veckan. Därför är det angeläget att hitta effektiva metoder som kan ge oss en god uppfattning om förekomsten.
Under lördagen infördes en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner i Norge efter en ökad smittspridning av den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien. Nu har även regeringen fattat beslut om att införa inreseförbud från Norge.
– Vi har en rädsla för att ju mer man stänger ner i Danmark och Norge söker desto fler sig till Sverige. Vi vill inte att våra köpcentrum, affärer och systembolag överbelastas med risk för trängsel, säger Tegmark-Wisell.