Över 400 fel efter Trafikverkets systembyte

Inrapporterade fel och ständigt uppdaterade instruktioner väcker en rädsla hos Trafikverkets personal för att de ska råka orsaka en olycka, rapporterar Dagens Nyheter. Kritiken har väckts efter att Trafikverket förra helgen bytte planeringssystem.

Sekos ordförande Charlotte Olsson tror att systembytet kan resultera i ett ökat antal sjukskrivningar bland de anställda på Trafikverket. Arkivbild.

Sekos ordförande Charlotte Olsson tror att systembytet kan resultera i ett ökat antal sjukskrivningar bland de anställda på Trafikverket. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Tågtrafik2022-12-17 13:59

Över 400 fel har rapporterats in sedan systemet MPK togs i bruk, vilket lett till att personalen inför varje pass får nya instruktioner för hur de ska arbeta, rapporterar SVT. Ett av felen är att information om mötande tåg blivit bristfällig.

Flera hundra personer har uttryckt sin oro efter systembytet och enligt fackförbundet Sekos ordförande Charlotte Olsson har detta lett till ökad stress för personalen.

– Det är ohållbart att man ska behöva läsa på inför sitt arbetspass. Många oroar sig för att de ska göra fel och att det ska leda till en olycka. Om det skulle kunna ske i verkligheten är svårt att säga, men de upplever det så, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon tror att dessa faktorer kan leda till ökat antal sjukskrivningar bland de anställda.

De flesta av felen som uppstått berör specialtransporter, godstrafik och de tåg som behöver mer plats på grund av bredd och längd. Säkerheten för tågtrafiken ska inte påverkas av systembytet, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Han berättar för Dagens nyheter att de har försökt lösa problemen genom att sätta in extra personal och att de har haft flera möten efter att personalen har larmat om problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!