Drönare kan rädda flyktingar på havet

Chalmers-forskare hoppas på att kunna rädda flyktingar på havet med hjälp av ett nytt drönarsystem.
–Målet är att automatisera delar av räddningsarbetet, säger Ola Benderius, docent på Chalmers tekniska högskola.

Med hjälp av AI-teknik vet de bevingade drönarna hur de ska söka av ett område på effektivaste sätt.

Med hjälp av AI-teknik vet de bevingade drönarna hur de ska söka av ett område på effektivaste sätt.

Foto: Foto: Christian Svensson/Chalmers tekniska högskola

Teknik2022-07-11 20:59

Ett forskarteam på Chalmers har utvecklat ett drönarsystem som ska kunna hjälpa flyktingar och migranter som gör farofyllda båtresor över havet. Systemet ska helt automatiskt kunna söka av ett område, larma myndigheter om människor i nöd och ge grundläggande hjälp innan bemannade räddningsfarkoster hinner fram.

– Som det ser ut nu sker allt räddningsarbete manuellt, till exempel att sjöräddningen åker ut och letar efter människor och båtar, men vi vill automatisera delar av detta arbete, säger Ola Benderius, en av forskarna som varit med och utvecklat systemet.

Systemet bygger på ett samarbete mellan tre olika sorters drönare: en marin drönare som kallas Seacat och som fungerar som en bas för de andra drönarna, en flotta av bevingade luft-drönare som kan nå en hastighet av 100 km/h, och sist men inte minst en så kallad quadcopter – en drönare med fyra motorer som kan bära last som väger upp till cirka två kilo.

– Vi har börjat testa en drönare under våren på ett flygfält. Nästa steg är att testa ute på havet, säger Ola Benderius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!