Svenskarna siar om AI, robotar och chip

En hushållsrobot som passar upp, chip i armen som övervakar vår hälsa och självkörande bilar. Så kan framtidens teknik se ut när svenskarna själva får sia. –Det är få som utmålar någon sorts dystopi, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.

Illustration till texten

Illustration till texten

Foto: Johan Hallnäs

Teknik2022-10-23 12:16

I årets upplaga av rapporten "Svenskarna och internet" som ges ut av Internetstiftelsen har människor för första gången fått sia om teknikutvecklingen.

I rapporten har drygt 3 000 personer skrivit om hur de tror att våra uppkopplade prylar kommer att se ut i framtiden.

Svenskarna tror på små enheter med vikbara skärmar, röst-, rörelse- och ögonstyrning, inopererade chip och uppkopplade glasögon. Många sätter även självkörande bilar, robotar och AI högt upp på listan över framtidens teknik.

Fokus på hälsa

En trend som svenskarna tror håller i sig handlar om hälsa.

– En bra sak som redan har kommit för många är möjligheten att träna bättre och mer effektivt. Man har pulsmätare, möjlighet att mäta saker i kroppen som gör att man får bättre koll på sin hälsa. Många tror att det här kommer att fortsätta, med olika typer av möjligheter att följa upp sin egen hälsa, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Våra hem kommer även att bli alltmer uppkopplade, tror många.

– Vi har bara börjat med smarta lås och smarta högtalare. Vad kommer i framtiden? Många tror att vi exempelvis kommer att producera egna saker med 3D-skrivare och underlätta automatiska beställningar, fortsätter Jonasson.

Majoriteten är positiva när de målar upp en bild av hur de tror att framtiden kommer att se ut.

– Det är få som utmålar någon sorts dystopi. Det tycker jag är hoppingivande. Det finns en ganska tydlig framtidstro till att internet kommer att hjälpa oss och att tekniken kommer att göra saker bättre.

Smart-tv vanligast

Redan i dag finns så kallade smarta prylar i 3 av 4 hem. Det vanligaste är en smart-tv, följt av en spelkonsol och en smartklocka. I år har fler skaffat sig en uppkopplad strömbrytare.

Något som dock minskar i år är andelen som har en röststyrd högtalare hemma.

– Samtidigt som det mesta ökar så är det intressant att se att vissa saker minskar. Här kan jag tänka mig att oro spelar en viss roll. Folk har blivit mer misstänksamma. Vill jag ha en högtalare med mikrofon på som kan lyssna på mig?, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.

Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.
Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.
Fakta: Fem röster om framtidens teknik

Man, 23 år:

“Digitala glasögon som kan visa info som väder och tid vilket minskar behovet att konstant ta upp, slå på, och titta på mobilen.”

Kvinna 54 år:

“Automatiska beställningar när det är tomt på tvättmedel, mjölk etc. Smartare sätt att hålla koll på sin utekatt, sina nycklar. Klädappar för att kunna kombinera din garderob. Läsa av tvättråd mot avläsningsenhet på tvättmaskinen.”

Man, 19 år:

"Alltså, i princip vad som helst kommer människan försöka automatisera, för att förenkla sin vardag. Kommer sluta som karaktärerna i rymdskeppet i filmen Wall-E till slut, för att överdriva det lite.”

Kvinna, 39 år:

“Smartklocka som känner när man är ledsen och varnar/hjälper den personen. Kanske skickar meddelande till någon närstående.”

Man, 59 år: “Elektronisk väggtavla som sätts innanför ytterdörren. Som talar om vad som hänt i hemmet sedan du lämnade det. Som ger de senaste nyheterna, vädret samt nya meddelade till dig på sociala medier, sms och mail. Som ger förslag på maträtter till nästa måltid utifrån vad du käkade för 3 - 5 veckor sedan (inställbart)”

Källa: "Svenskarna och internet 2022", Internetstiftelsen


Fakta: Rapporten "Svenskarna och internet 2022"

Den oberoende organisationen Internetstiftelsen gör årligen sedan 2010 rapporten "Svenskarna och internet".

Resultaten i "Svenskarna och internet 2022" är baserat på fyra delstudier.

Majoriteten av datan kommer från två studier med totalt 6 915 deltagare i undersökningsföretaget Novus Sverigepanel.

Barn och föräldrar har intervjuats i två separata studier.

Telefonintervjuer har gjorts med 2 400 personer för att undersöka internetanvändning.

Källa: "Svenskarna och internet 2022", Internetstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!