I årets upplaga av rapporten "Svenskarna och internet" som ges ut av Internetstiftelsen har människor för första gången fått sia om teknikutvecklingen.
I rapporten har drygt 3 000 personer skrivit om hur de tror att våra uppkopplade prylar kommer att se ut i framtiden.
Svenskarna tror på små enheter med vikbara skärmar, röst-, rörelse- och ögonstyrning, inopererade chip och uppkopplade glasögon. Många sätter även självkörande bilar, robotar och AI högt upp på listan över framtidens teknik.
Fokus på hälsa
En trend som svenskarna tror håller i sig handlar om hälsa.
– En bra sak som redan har kommit för många är möjligheten att träna bättre och mer effektivt. Man har pulsmätare, möjlighet att mäta saker i kroppen som gör att man får bättre koll på sin hälsa. Många tror att det här kommer att fortsätta, med olika typer av möjligheter att följa upp sin egen hälsa, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.
Våra hem kommer även att bli alltmer uppkopplade, tror många.
– Vi har bara börjat med smarta lås och smarta högtalare. Vad kommer i framtiden? Många tror att vi exempelvis kommer att producera egna saker med 3D-skrivare och underlätta automatiska beställningar, fortsätter Jonasson.
Majoriteten är positiva när de målar upp en bild av hur de tror att framtiden kommer att se ut.
– Det är få som utmålar någon sorts dystopi. Det tycker jag är hoppingivande. Det finns en ganska tydlig framtidstro till att internet kommer att hjälpa oss och att tekniken kommer att göra saker bättre.
Smart-tv vanligast
Redan i dag finns så kallade smarta prylar i 3 av 4 hem. Det vanligaste är en smart-tv, följt av en spelkonsol och en smartklocka. I år har fler skaffat sig en uppkopplad strömbrytare.
Något som dock minskar i år är andelen som har en röststyrd högtalare hemma.
– Samtidigt som det mesta ökar så är det intressant att se att vissa saker minskar. Här kan jag tänka mig att oro spelar en viss roll. Folk har blivit mer misstänksamma. Vill jag ha en högtalare med mikrofon på som kan lyssna på mig?, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.