Att svenska fotbollssupportrar attackerades av en tunisier som egentligen skulle ha utvisats ur Belgien för länge sedan väcker krav på åtgärder både inom och utanför EU.
Bättre informationsutbyte mellan länder men också olika myndigheter är ett givet önskemål.
– Det finns ett behov av en utökad informationsgivning mellan migrationsmyndigheter och säkerhetstjänsten i olika länder. Det tycker jag inte det råder någon tvekan om, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) som mötte sina EU-kollegor på ett möte i Luxemburg under torsdagen.
Fler ut snabbare
Dådet i måndags var en röd tråd för mycket av diskussionerna. Strömmer höll inledningsvis i ett särskilt frukostmöte med åtta andra länder för att tala om terrorfrågor. Hur man ska få länder utanför EU att ta tillbaka personer som inte har asylskäl är också en tung del av samtalen om EU:s nya asyl- och migrationspakt, som just nu håller på att slutförhandlas.
– Vi kan ha hur mycket information som helst på bordet, men om inte den leder till att exempelvis personer som inte ska få stanna inom EU förmås lämna unionen – ja, då spelar det liksom ingen roll hur mycket information vi delar med varandra, säger Strömmer.
"Klockan tickar"
EU-länderna, EU-kommissionen och EU-parlamentet har lovat varandra att enas om pakten senast i början av 2024, för att få enhetliga regler på plats.
Den del som handlar om ökat fokus på utvisningar – en uppdatering av EU:s återvändandedirektiv – har dock fastnat i EU-parlamentet. Både EU-kommissionen och medlemsländerna trycker på.
– Klockan tickar ganska högt för Europaparlamentet att samlas kring sin ståndpunkt. Tyvärr visar ju nu de händelser som har varit i veckan hur viktig den här frågan är och att vi kanske behöver ha ännu bättre verktyg på plats för att kunna jobba med återvändande, säger statssekreterare Anders Hall, som representerade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i Luxemburg på torsdagen.