"Jag kommer inte att ändra mitt beteende"

Timmarna efter att Säpo beslutade att höja terrorhotnivån från 3 till 4 var stämningen lugn i folkvimlet i centrala Stockholm. –Men jag kommer nog undvika att gå på större evenemang, säger Uppsalabon Karin Mansikka.

Karin Mansikka från Uppsala känner ingen ökad oro men kommer troligen undvika större evenemang efter att Säpo på torsdagen höjde hotnivån.

Karin Mansikka från Uppsala känner ingen ökad oro men kommer troligen undvika större evenemang efter att Säpo på torsdagen höjde hotnivån.

Foto: Mickan Palmqvist/TT

Terror2023-08-18 05:30

På en bänk vid Slussens tunnelbana sitter Martin och läser nyheterna på mobilen på torsdagseftermiddagen. Han förvånas över de dubbla budskapen som han upplever har kommit.

– Vad ska man tro? De säger först att man inte ska oroa sig och bara timmarna efter höjer de nivån från tre till fyra. Det tycker jag är jättekonstigt.

TT: Känner du dig orolig?

– Nej. Jag bor här i Stockholm och tror inte att jag kommer att ändra mitt beteende utan fortsätta som vanligt. Jag tror faktiskt att det måste hända något innan jag ändrar hur jag rör mig.

I Gamla stan beundrar turisterna Annamaria och hennes dotter Catherine från Brasilien husfasaderna. Inte heller de känner sig särskilt oroliga.

– Jag tänker att om polisen är medveten om att det finns hot så kan de ta hand om det och agera utifrån läget. Men jag kommer absolut att följa nyheterna mer noga nu för att ha hålla mig informerad.

– Jag är ju från Brasilien och känner mig mycket säkrare här än där.

Hon får medhåll av Annamaria:

– Jag bor i bor i São Paulo och jag känner mig väldigt säker och trygg i Europa överlag.

"Man är den man är"

Anna Blixt bor i Gamla stan och pratade igenom läget med sin man när nyheten kom.

– Vi bor ju mitt i smeten och om det händer något så är det väl här i Stockholm. Jag promenerar ofta genom stan och i dag var det mer vakter när jag passerade riksdagen, så det är ju skillnad.

TT: Kommer du att ändra ditt beteende efter att hotnivån har höjts?

– Nej, jag tror inte att jag kommer att undvika saker eller ändra mitt beteende, man är den man är.

Familjen Zauner från Passau i Tysklad är på semester i Stockholm och har besökt både Skansen och Vasamuseet. Inte heller de tycker att den nya hotnivån känns oroande.

– Nej, vi är ju här mitt i stan och planerar att fortsätta turista. Vi tycker inte att det finns anledning att oroa sig, säger Ursula Zauner.

Värre i andra länder

– Jag tror att det är värre för de människor som bor i länder där det riktas hot mot dem på grund av koranbränningarna, tillägger Bernd Zauner.

Karin Mansikka bor i Uppsala. Höjningen har fått henne att tänka till kring större evenemang.

– Jag skulle nog inte gå på konsert eller liknande evenemang med mycket folk. Annars kommer jag inte ändra mitt beteende i vardagen, säger hon.

Anna Blixt från Stockholm tror inte att hon kommer att ändra sitt beteende.
Anna Blixt från Stockholm tror inte att hon kommer att ändra sitt beteende.
Fakta: Säpos terrorhotnivåer

Terrorhotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Denna nivå har hittills inte använts.

Källa: Säpo.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift i punkt fyra och fem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!