Kristersson: "Terroristerna vill skrÀmma oss"

Efter terrorattacken i Bryssel dÀr tvÄ svenskar dödades mÄste Europa stÄ upp för frihet och demokrati och samtidigt öka sÀkerheten. Det sÀger Ulf Kristersson pÄ en presstrÀff i Bryssel.

Svensk politik gÄr ut pÄ att svenskar ska kÀnna sig trygga sÀger Ulf Kristersson utanför Svenska kyrkan i Belgien.

Svensk politik gÄr ut pÄ att svenskar ska kÀnna sig trygga sÀger Ulf Kristersson utanför Svenska kyrkan i Belgien.

Foto: Virginia Mayo

Terror2023-10-18 10:52

Statsminister Ulf Kristersson höll tillsammans med bland andra Belgiens premiÀrminister Alexander De Croo och EU- kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en presstrÀff med anledning av mÄndagens terrorattack.

– Det verkar vara ett terrorangrepp mot Sverige, bara för att de Ă€r svenskar. Och det Ă€r i sig en tragedi, sĂ€ger statsminister Ulf Kristersson.

Han tillÀgger att han förstÄr att svenskar Àr rÀdda och frustrerade. Han understryker att det Àr viktigt att fortsÀtta vÀrna om demokrati och frihet, men Àven ökad sÀkerhet.

– Terroristerna vill skrĂ€mma oss, de accepterar inte vĂ„rt sĂ€tt att leva. Att skydda vĂ„ra samhĂ€llen och stĂ„ upp för vĂ„ra vĂ€rderingar Ă€r nyckeln.

Sida vid sida

PÄ plats pÄ presskonferensen fanns Àven Belgiens premiÀrminister Alexander De Croo.

– DĂ„det har pĂ„verkat vĂ„ra samhĂ€llen. Vi stĂ„r sida vid sida tillsammans i kampen för frihet och demokrati, sĂ€ger han.

De Croo medger att det kan finnas frÄgetecken kring hotbildsbedömningen inför matchen och att det Àr nÄgot belgiska myndigheter ska titta vidare pÄ.

– NĂ€r tvĂ„ personer har dött sĂ„ kan man bara sĂ€ga att saker och ting har gĂ„tt fel, sĂ€ger han.

Pekar ut hatet

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, understryker att det rÄder nolltolerans inom EU mot hat, som bland annat sprids pÄ sociala medier. Hon anser att hatet pÄ nÀtet kan leda till terrorism.

– Vi har nu verktyg för att bekĂ€mpa det online.

Hon betonar Àven behovet av att EU-lÀnderna enas om migrationspakten, och de verktyg som finns dÀr för att kunna utvisa personer.

– Om en person bedöms vara ett hot mot den nationella sĂ€kerheten mĂ„ste medlemsstaterna ha makten att tvinga personerna att lĂ€mna.

Senare under dagen besökte Àven Ulf Kristersson Svenska kyrkan i Belgien för att tÀnda ljus. PÄ frÄgan om hur Kristersson stÀller sig till att att klÀ sig i blÄgult och visa att man Àr svensk utomlands Àr han tydlig med att detta ska vara en sjÀlvklarhet Àven framöver. Han bar sjÀlv en Sverigehalsduk under den korta minnesstund som hölls pÄ attentatsplatsen nÀr Brysselbesöket inleddes.

– - Hela mĂ„let för Sverige och svensk politik och sĂ€kerhet Ă€r ju sjĂ€lvklart att alla svenskar överallt ska kunna bĂ€ra sina svenska symboler med stolthet, sĂ€ger Kristersson.

TvÄ mÀn i 60- respektive 70-ÄrsÄldern sköts ihjÀl i attacken i mÄndags. En tredje svensk skadades allvarlig och vÄrdas pÄ sjukhus. Den misstÀnkte gÀrningsmannen Abdesalem Lassoued, en 45-Ärig man frÄn Tunisien, sköts ihjÀl efter en nattlig polisjakt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!