Terrordådet i Bryssel – detta har hänt

Två äldre svenska män har skjutits ihjäl i ett misstänkt terrordåd i Bryssel. Det här vet vi hittills om det inträffade.

Polis vid avspärrningen runt platsen i Bryssel där två svenskar sköts till döds i ett misstänkt terrorattentat på måndagskvällen.

Polis vid avspärrningen runt platsen i Bryssel där två svenskar sköts till döds i ett misstänkt terrorattentat på måndagskvällen.

Foto: Nicolas Landemard/AP/TT

Terror2023-10-17 00:27

Två svenska män sköts ihjäl med automatvapen i centrala Bryssel på måndagskvällen.

UD bekräftar att en av dem är i 70-årsåldern och hemmahörande i Stockholmsregionen och en i 60-årsåldern och bosatt utomlands. Utöver det skadades en svensk man i 70-årsåldern allvarligt.

Attacken skedde klockan 19.15 vid Sainctelette-torget, en och en halv timme före Sveriges EM-kvalmatch i fotboll mot Belgien. Enligt flera uppgifter bar de två männen svenska landslagströjor när de sköts ihjäl.

På en presskonferens meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att det med all sannolikhet rör sig om en terrorattack riktad specifikt mot svenska medborgare och att gärningsmannen verkar ha agerat ensam.

Den misstänkte, Abdesalem Lassoued, är enligt flera medier en 45-åring från Tunisien som befann sig i Belgien utan tillstånd, efter att ha fått avslag på en asylansökan 2020.

På sociala medier har en video spridits på en man i orange reflexjacka på moped som tar upp ett vapen och öppnar eld. Ytterligare en video visar hur samma man erkänner han att han dödat tre svenskar samt säger att "vi dör för vår religion" och att han "hämnas för muslimer." Han uppger sig vara lojal med IS.

På tisdagsmorgonen uppgav belgiska myndigheter att polisen skjutit den misstänkte mannen, som senare avled av skadorna. Det efter att ett vittne sett honom på ett kafé i stadsdelen Schaerbeek.

Efter dådet har terrorhotnivån höjts till den högsta, fyra, i Bryssel. Vid lunchtid på tisdagen uppmanade UD svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!