TT: Hur ska man tänka kring att ge sig ut på stan eller gå på offentliga evenemang?
– Jag tycker att man ska vara exakt lika rörlig som tidigare i det offentliga rummet med några undantag. Demonstrationer med anledning av den situation vi har hamnat i, alltså koranbränningar och motdemonstrationer som hör till dessa. Jag skulle undvika att vara i närheten av dessa eller åka i kollektivtrafiken till stationerna i närheten, ungefär två timmar innan händelsen och två timmar efter.
– Folk som ska demonstrera rör sig ju till och från dessa händelser, och det kan finnas demonstranter och motdemonstranter som möts. Vid ett fotbollsderby är det enklare för polisen att avgöra vilka som hör till vilket lag. Det är inte lika enkelt i dessa situationer och då kan det vara bra att undvika dessa platser.
TT: Vilka andra platser bör man undvika?
– I Paris noterar jag att det finns en ökad bevakning kring Eiffeltornet. Jag tror att det beror på att fransmännen ser Eiffeltornet som en symbol för dem och därmed mera skyddsvärt.
TT: Vad skulle motsvarigheten till Eiffeltornet kunna vara i Sverige?
– Jag vill inte peka ut A, B eller C, utan jag tror folk kan tänka själva, men det kan vara objekt för vårt demokratiska statsskick, religiösa byggnader, eller andra objekt som har stort symbolvärde för svenska förhållanden.
TT: Nu på sommaren finns det en del utomhuskonserter och andra evenemang som inte är avspärrade. Ska man våga gå på sådana?
– Det ska man absolut våga. Ju mer öppna ytor, desto större folksamlingar och desto mer svårövervakat för en arrangör. Men det ställer ju också högre krav på den personliga medvetenheten.
– Med egen medvetenhet sänker man sin egen stressnivå. Tänk efter och skapa en handlingsplan. Det möjliggör att man vågar röra sig i det offentliga rummet. Lite av makten att agera äger man själv.
TT: Vad bör man vara vaksam på?
– Jag tror att man ser rätt tydligt personer som ser ut att vara på fel plats, med fel agerande och hur de för sig. Ser de oroliga ut, verkar de njuta av en konsert eller verkar de vara där av andra skäl?
– Låt mig exemplifiera med vad som hände i Manchester på en Ariana Grande-konsert där det inträffade ett attentat. Där hade folk observerat att beteendet var avvikande, men ingen slog larm. Det är bättre att två personer ringer in än att ingen gör det. Även om det blir ökat antal samtal till polisen är det deras roll att ta emot, sortera och vid tillfället rycka ut och hjälpa till med det här.
TT: Vad bör man göra om man ser något som verkar avvikande?
– Ser du något som avviker, lämna platsen och slå larm till polisen. Polisen har en annan kapacitet att rycka ut än vad Säkerhetspolisen har. Om det är av förebyggande natur, att du tror att en person bör hållas koll på, kan du ringa till Säpos tipstelefon. Men om det är mer akuta ärenden ska du ringa 112. Om du ser väskor som står obevakade i till exempel kollektivtrafiken ska du undvika att ta i dem och säga till personalen om detta.