Strömmer: Kan bli fler åtgärder mot terror

Justitieminister Gunnar Strömmer utesluter inte fler åtgärder för att förebygga och förhindra terrorism med anledning av Säpos bedömning att säkerhetsläget i Sverige har försämrats ytterligare sedan i somras. "Regeringen har en löpande dialog med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten", säger han.

Justiteminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.

Justiteminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Terrorism2023-12-06 20:19

Det har skett ytterligare en försämring av säkerhetsläget i Sverige sedan terrorhotnivån i augusti höjdes från en trea till en fyra på en femgradig skala, bedömer Säkerhetspolisen (Säpo).

Orsaken är kriget i Gaza som dels har ökat polariseringen i samhället, dels aktiviteten bland våldsbejakande extremister i Sverige, enligt myndigheten.

Säpos bedömning gör att justitieminister Gunnar Strömmer (M) inte utesluter fler åtgärder för att förebygga och förhindra terrorism.

“Regeringen har en löpande dialog med Säkerhetspolisen och Polismyndigheten, och överväger löpande ytterligare åtgärder både i Sverige och på EU-nivå”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Sedan tidigare råder till exempel väskförbud på alla större evenemang i Sverige.

S: Vi har varnat

Socialdemokraterna har sedan tidigare krävt att regeringen agerar för att stärka säkerheten i julhandeln, när många människor samlas på en och samma plats.

"Det här är precis det vi varnat för. Ulf Kristersson måste agera omedelbart. Regeringens beroende av SD är en säkerhetsrisk. Åkesson piskar medvetet upp hatet mot Sverige. Vi kräver att regeringen dämpar spänningarna, ökar säkerheten i julhandeln och tar ansvar för Sverige och svenska folkets säkerhet", kommenterar S rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

Biträdande rikspolischef Stefan Hector delar bilden av att julhandeln kan vara en potentiell måltavla för terrorister.

– Terrorn syftar ju till att skrämma människor och inte sällan handlar det om tider och platser där många människor samlas. Julhandeln är ett sådant tillfälle men det finns också andra, säger han till TV4 Nyheterna.

Var extra uppmärksam

Stefan Hector tycker dock inte att allmänheten, utöver att vara lite extra uppmärksam, bör ändra sina vanor.

– Jag tycker att de ska julhandla precis som vanligt och fortsätta leva sina liv precis som vanligt, säger han till tv-kanalen.

Nina Jevler, säkerhetschef på Svensk Handel, tror inte att Säpos besked kommer att ha någon större påverkan på kundflödet under julhandeln.

– Eftersom man inte med den här bedömningen ändrar rekommendationerna så kommer inte vi heller gå ut och ändra några rekommendationer. Vi följer rekommendationerna från myndigheterna, och de är ju att leva på som vanligt men att vara uppmärksam, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!