Många drar ner på rökningen under pandemin

Många rökare har valt att röka mindre under pandemin, visare en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). –16 procent av dagligrökarna uppger att de minskat sin konsumtion, säger Martina Zetterqvist, en av utredare bakom studien.

Färre bloss under pandemin för en hel del av rökarna, enligt en ny undersökning. Arkivbild.

Färre bloss under pandemin för en hel del av rökarna, enligt en ny undersökning. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Tobak2021-12-17 06:00

Pandemin slog till med under våren 2020. När CAN kommer med sin årliga studie över utvecklingen av rökvanor i Sverige går det för första gången att utläsa hur konsumtionen har förändrats under pandemin.

De flesta rökarna uppger att deras rökning inte påverkats. Men 27 procent av sporadiska rökare och 16 procent av dagligrökarna uppger att de minskat sin konsumtion.

– Men kan tänka sig att tillfällena för rökning, som feströkning, har uteblivit. Och det kom studier i pandemins tidiga skede som visade på att rökare kunde drabbas hårdare av covid-19, och det kan ha påverkat. Det kunde man också se på "Sluta-röka-linjen" , ett telefonstöd för dem som vill försöka sluta, att antal samtal ökade under åren 2020, säger Martina Zetterqvist.

Rapporten visar också att konsumtionen av cigaretter minskat under pandemin.

– Vi ser att det har skett en förhållandevis stor nedgång mellan 2019 och 2020 i mängden cigaretter som konsumerats. Den har minskat med 7 procent under året.

Vanligare att röka bland män

Rapporten konstaterar att under 2020 hade 29 procent av Sveriges befolkning i åldern 17–84 rökt och/eller snusat vid minst ett tillfälle den senaste månaden vid frågetillfället.

Det är betydligt vanligare att röka eller snusa bland män (37 procent) än bland kvinnor (21 procent). I de yngsta åldersgruppen 17–29 år är det 40 procent som nyttjar tobak och sedan minskar andelen med stigande ålder.

Trenden vad gäller rökning är långsiktigt på nedåtgående. Till exempel har andelen dagligrökare halverats sedan 2003.

Kvinnor snusar mer

Men en trend går mot strömmen, andelen kvinnor som snusar ökar.

– Vi har ingen enskild förklaring. Men en orsak kan vara att snusmarknaden har breddats och att det finns fler produkter att välja på och att det attraherar fler kvinnor, säger Martina Zetterqvist.

Utredarna konstaterar att andelen snusande kvinnor mer än fördubblats jämfört med hur det såg ut för fem–tio år sedan. I den senaste mätningen svarade sju procent av kvinnorna att de snusade dagligen, och ytterligare tre procent att de gjorde det sporadiskt. Men det är ungefär tre gånger så vanligt att män snusar än att kvinnor gör det.

Mål på fem procent

Sveriges regering har ställt sig bakom Tobacco Endgame som har som mål att mindre än 5 procent av befolkningen ska röka dagligen år 2025. I dag är den siffran 8 procent. Frågan är om Sverige kan nå det målet.

– Det är svårt att säga om det är rimligt. Vi har sett kraftfulla nedgångar tidigare så omöjligt är det inte, säger Martina Zetterqvist.

Andelen kvinnor som snusar ökar. "En orsak kan vara att snusmarknaden har breddats och att det finns fler produkter att välja på och att det attraherar fler kvinnor", säger Martina Zetterqvist, utredare vid Can. Arkivbild.
Andelen kvinnor som snusar ökar. "En orsak kan vara att snusmarknaden har breddats och att det finns fler produkter att välja på och att det attraherar fler kvinnor", säger Martina Zetterqvist, utredare vid Can. Arkivbild.
Fakta: Tobak i Sverige jämfört med Europa

• Sverige har numera den lägsta andelen dagligrökare jämfört med andra EU-länder (Europeiska kommissionen, 2021).

• Sverige har dock ett undantag från EU:s försäljningsförbud mot snus. Det innebär att snus får säljas i Sverige men inte exporteras till andra EU-länder, förutom för eget bruk.

• Om andelen snusare läggs samman med rökare ligger tobaksanvändningen i Sverige närmare genomsnittet i Europa.

Källa: Tobaksvanor i Sverige, 2003–2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!