Varm höst gör det lättare för invasiva arter

Den milda hösten har ökat risken för att invasiva växter etablerar sig i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Rönnbärsträd går att odla ända upp till trädgränsen i Sverige.

Rönnbärsträd går att odla ända upp till trädgränsen i Sverige.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Trädgård, Bostad2022-11-21 08:00

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet varnar för att främmande arter kan slå ut inhemska växter och börja dominera ett område. Ett exempel är lupiner som sprider sig från trädgårdar eller parkodlingar.

–  Det är ett stort problem för insekterna som är beroende av att det finns olika arter som blommar och har nektar och pollen, i stället för att det bara finns en art som blommar en kort period och sedan finns det ingenting, säger forskaren Mora Aronsson till Dagens Nyheter.

Han råder hobbyodlare att undvika parkslide och vresros som inte stannar där man planterar dem. (TT)

Dolda bud är vanligt på bostadsmarknaden, uppger Mäklarsamfundet. En undersökning som de har gjort på bostadssajten Hemnet och bland sina medlemmar visar att många spekulanter tycker att detta gör marknaden mer otrygg och mindre transparent.

”Dolda bud har blivit en relativt vanlig företeelse när det gäller de mer attraktiva objekten i både uppåtgående och nedåtgående marknader”, säger Jonas Rosén, vd på Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

En majoritet av de tillfrågade fastighetsmäklarna (76 procent) tycker att dolda bud borde förbjudas. 18 procent av de tillfrågade bostadsspekulanterna uppger att de deltagit i en budgivning där det förekommit. (TT)

Programledaren Brita Zackari till tidningen Elle. Hon är aktuell med ett julavsnitt av SVT-serien ”Hjälp, vi har köpt en bondgård”. (TT)

Den före detta artisten Samir Badran berättar för Svenska Dagbladet om sitt nya liv som fastighetsmäklare. (TT)

Röda julgranskulor är en tradition med rötter i Tyskland.
Röda julgranskulor är en tradition med rötter i Tyskland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!