Tågen börjar rulla efter totalstopp i Stockholm

Tågen till och från Stockholms centralstation rullar igen, efter att ha legat nere under morgonen på grund av ett elfel. Men förseningar är att vänta. –Känns som att det nästan alltid är något strul, säger en av morgonens resenärer.

Tågen rullar igen – men väntan kan bli lång på Stockholm Central.

Tågen rullar igen – men väntan kan bli lång på Stockholm Central.

Foto: Emma Gate/TT

Trafik2024-06-19 07:26

Felet uppstod enligt Trafikverket strax före klockan 04 på onsdagsmorgonen, på grund av ett elskåp som brann på spårområdet. Det utlöste ett säkerhetssystem som slog ifrån elen. Men sedan strax efter klockan 8 rullar tågen igen.

– Det går inte att använda alla spår men de flesta. Men det kommer fortsatt att vara en del förseningar och inställda avgångar ett par timmar framåt, för man behöver frigöra utrymme, säger Felicia Danielsson på Trafikverkets presstjänst.

I nuläget är det spår 8 och 10–12 som saknas.

– Så fort vi tar bort några spår blir det kännbart, för kapaciteten är maxad på Stockholms central, säger Felicia Danielsson.

På väg till midsommar

För trafikanterna blir det alltså fortsatt väntan. Emilie Gyhlenius och hennes vänner är på väg till Skåne för att fira midsommar och har redan väntat ett par timmar. Amalia Andersson skulle också resa till ett midsommarfirande i Mora, med sina två barn men är nu osäker på om de kommer iväg.

– Det är tröttsamt, det känns som att det nästan alltid är något strul när jag ska resa själv med barnen, säger hon.

Ett annat kompisgäng skulle resa till Holland via Lund, Köpenhamn och Hamburg, och vara framme 20.30 i kväll. När de försökte boka om biljetterna via kundservice var det 150 personer i kö och i appen kunde man inte heller boka om.

– Hoppas vi kommer fram i dag, säger Emme Perreve oroligt.

Nu när elen kommer tillbaka kommer alla iväg, men det är värst för dem som ska till andra länder, enligt kundvärden Aldo Perez.

– Vi har försökt hjälpa dem med anslutningar.

Pendeltåg används

Trafikverket försöker att använda pendeltågen för att lösa situationen.

– Vartannat Mälartåg från Hallsberg respektive Norrköping kommer att vända i Flemingsberg och ska man till Stockholm kan man där byta till pendeltåg, säger Felicia Danielsson.

Även Arlanda Express fick ställa in alla avgångar men från och med klockan 9 går tågen igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!