Halt och moddigt på landets vägar

Först plus och sedan minus. Växlande temperaturer riskerar att förvandla landets körbanor till trafikfällor. –Anpassa hastigheten och håll avståndet, råder Felicia Danielsson vid Trafikverkets pressjour.

Halt och moddigt på landets vägar. Arkivbild.

Halt och moddigt på landets vägar. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Trafik2021-12-10 11:06

Kvicksilvret har rört sig från minus till plus på många håll i landet och nu väntar en period av jojo kring nollstrecket.

– I hela södra halvan av landet är det temperaturer kring nollan och det pendlar kring nollan även i yttemperaturen på vägbanorna lokalt, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Ett snöfall som under natten rört sig in över södra och mellersta Sverige gör inte läget bättre. Och snöfallet drar vidare norrut och bidrar till moddiga och spåriga vägbanor.

På Trafikverkets kartor lyser majoriteten av landets vägar gult, risk för farligt väglag. På några ställen flaggas rött: Körbanor med fläckvis is från Lövånger till Skellefteå, moddiga körbanor på Gotland samt på flera vägar kring Värnamo - är några exempel.

– När det ligger runt nollan och det kommer en del nederbörd kan det bli knepigt, säger Danielsson.

Trafikolyckorna kommer inte sällan som ett oönskat brev på posten.

– Man behöver köra långsammare i sådant här väglag och inte ta kurvorna för snabbt. Det är inte halkan i sig som orsakar olyckor utan att man inte anpassar körningen efter den, säger Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!