Lokförarna: Har fått 1,5 miljon kronor i stöd

De lokförare som gått ut i vild strejk stäms på 6 000 kronor var av sin arbetsgivare MTR. Väntat, enligt strejkarna, som snart fått in 1,5 miljon kronor till strejkkassan. –Vi är lugna och fortsätter strejken, säger lokföraren Nils Westberg Ahlmark till TT.

De strejkande lokförarna får rosor, fika och kramar av resenärer, säger de själva till TT.

De strejkande lokförarna får rosor, fika och kramar av resenärer, säger de själva till TT.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Trafik2023-04-18 18:45

Det var under natten mot måndag som lokförare på Stockholms pendeltåg inledde en strejk i protest mot att tågvärdarna ska försvinna.

De känner sig ignorerade av såväl arbetsgivare som fackförbund, men den hårdaste kritiken riktas mot regionpolitikerna.

– Socialdemokraterna lovade att riva upp det här beslutet helt och hållet. Jag tycker att de kan ta sitt ansvar och visa att de står upp för säkerheten på järnvägen, säger Nils Westberg Ahlmark.

Stöd från resenärer

Trots att den följer på månader av problem för pendeltågen har strejken, som i princip lamslår trafiken i tre dygn, mötts med förståelse av resenärerna.

Kommentarsfältet under strejkkommitténs inlägg fylldes snabbt med beröm, och utanför centralstationen – där flera av lokförarna samlas under strejken – har utomstående lämnat både rosor och fika.

Stödet har också materialiserats – den strejkkassa som satts upp fortsätter att fyllas på med donationer och är snart uppe i 1,5 miljon, enligt Nils Westberg Ahlmark.

– Jag blir oerhört tacksam och rörd av det otroliga stöd vi har fått från allmänheten och resenärerna.

Stäms på 6 000 kronor var

Strejken är vild, vilket innebär att den inte stöds av facket. Under tisdagen gick arbetsgivaren MTR ut med att de stämmer alla strejkande lokförare i Arbetsdomstolen.

I ansökan namnger de 73 lokförare som krävs på 6 000 kronor var.

– Det var precis vad vi hade förväntat oss, säger Nils Westberg Ahlmark.

Anledningen till att lokförarna gått ut i vild strejk nu, i stället för att vänta till att kollektivavtalet potentiellt löper ut i slutet av april, är att de inte litar på att fackförbundet Seko kommer att anordna en laglig strejk.

– Förbundet har inte tydligt visat att de står bakom oss och säkerheten på järnvägen. Därför behöver vi sända en signal till förbundet var ribban ska ligga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!