Nattåg norrut inställda på grund av elfel

En nedriven elledning i norr gör att tågtrafiken till Östersund stoppas. Natten till lördag berörs nattågen som utgår från Göteborg och går via Stockholm och Gävle vidare till Östersund – men enligt Trafikverkets prognos kommer stoppet att vara hela helgen.

Väntans tider vid ett X2000-tåg på Malmö centralstation. Arkivbild.

Väntans tider vid ett X2000-tåg på Malmö centralstation. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Trafik2022-07-22 14:22

Vid lunchtid på fredagen kom larmet om att en lastbil rivit ner en elledning över järnvägsspåret i Gällö i Bräcke kommun. Det gör att tågtrafiken mellan Sundsvall och Storlien står stilla resten av fredagen, rapporterade P4 Jämtland.

Senare meddelade Trafikverket på sin hemsida att även sträckan Stockholm–Gävle–Östersund påverkas.

– Det är fyra tåg som påverkas i dag (fredag), och ett 100-tal resenärer. De resenärer som inte har påbörjat resan har fått information via sms. Man får boka om eller avboka utan extra kostnad, säger Leila Fogelholm på SJ:s presstjänst.

Tågen kommer inte längre än till Ånge. De resenärer som blivit strandade där har enligt SJ fått ta in på hotell. Till lördagen kommer man att sätta in ersättningsbussar.

Många resenärer har på fredagen varit strandsatta i Ånge.

– Vi jagar ersättningstrafik men det är väldigt svårt att få fram bussar. Vi har bara en eller två bussar att tillgå så det kommer dra ut på tiden att få alla resenärer till sina slutdestinationer, säger Tor Kangas på Vy Tågs pressjour till radion.

Personal saknades

Under dagen gjorde också ett kvarvarande elfel från torsdagen att tågtrafiken genom Örebro försenas.

– Nu kvarstår ett av felen. Man behöver särskild personal för det som inte fanns tillgänglig i natt. Det är semestertider, sade Katarina Wolfram på Trafikverkets presstjänst.

Endast ett spår går att köra på så tågen får vänta in varandra, meddelar Trafikverket. Det finns ingen säker prognos för när felet söder om Örebro kan vara åtgärdat.

– Tidigast vid klockan 16 kan man påbörja reparationer. Det är svårt att säga när det kan vara klart, det kan bli i kväll eller i natt, säger Katarina Wolfram.

Många olika problem

Felet är på sträckan Uppsala–Stockholm C–Örebro/ Hallsberg–Borlänge–Gävle. Den mesta påverkan är lokalt där felet är söder om Örebro, påpekar Trafikverket.

Västra stambanan påverkas inte. Enligt Peter Krameus på SJ:s presstjänst rör det sig om förseningar på mellan tio och trettio minuter.

Ännu ett elfel inträffade mellan Hallsberg och Vingåker på sträckan Stockholm–Göteborg vid 17-tiden på fredagen. Tågen kan fortfarande köras men bara ett spår är i drift vilket leder till förseningar på 10--30 minuter, enligt SJ.

Under fredagen uppstod också ett signalfel mellan Norrköping och Linköping som under några timmar skapade förseningar i trafiken.

Väderbaserat

De stora problemen som uppstod under torsdagen och av vilka alltså ett ännu inte är åtgärdat, kan kopplas till extremvärmen, enligt Trafikverkets Katarina Wolfram.

– Mycket av det var väderbaserat. Det var en del bränder, kontaktledningar som inte orkade med värmen, och nedsatt hastighet på grund av risken för solkurvor. Nu har värmen släppt.

Enligt SJ bokade en del resenärer av under torsdagen. Andra som ville vidare från Stockholm upp i landet fick sova över på hotell under natten och fortsätta nästa dag.

– Vår järnvägsanläggning är känslig, säger SJ:s Peter Krameus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!