För två år sedan fanns lite över 25 000 a-traktorer och epa-traktorer registrerade i vägtrafikregistret. Nu finns det cirka 43 000. Med ökningen av antalet fordon har också antalet skadade ökat.
Under 2019 skadades 146 personer i olyckor med a-traktor, förra året skadades 214 personer. Och fram till och med augusti i år har 200 personer skadats.
– Vi ser en markant ökning av antal olyckor med a-traktorer och ökningen av skadade är proportionerlig med ökningen av antalet traktorer, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.
Regler ses över
Ökningen av antalet traktorer började när Transportstyrelsen ändrade reglerna 2020 och det blev enklare att bygga om en vanlig bil till en a-traktor. Med anledning av att antalet olyckor ökat har regeringen bett Transportstyrelsen att analysera reglerna för traktorer.
En skärpning av reglerna för a-traktorer kan bli aktuell. Transportstyrelsen ska bland annat se över den rådande hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen, möjligheten att försvåra att hastighetsspärren manipuleras samt behovet av skärpta säkerhetskrav.
Även elsparkcyklar
Transportstyrelsen har även studerat olycksutvecklingen för elsparkcyklar. Sedan 2016 har det skett tre dödsfall där elsparkcyklar har varit inblandade.
Mellan 2016 och 2018 inträffade cirka 20 personskadeolyckor per år med elsparkcykel. Året därefter ökade antalet till 714 olyckor. Under 2020 registrerades 826 olyckor och fram till och med augusti i år har det registrerats 1 056 olyckor.
Men troligtvis har det skett betydligt fler olyckor de två sistnämnda åren, enligt Khabat Amin som uppskattar att det finns ett bortfall på 30-40 procent.
– Statistiken om cykelolyckor baseras på rapporter från sjukhusen och under pandemin har de inte rapporterat in alla fall på grund av den ökade arbetsbelastningen. Jag noterar också att jämfört med elcyklarna, som kör ungefär lika snabbt som elsparkcyklarna, så blir det fler ansikts- och huvudskador när elsparkcykel är inblandad, säger Khabat Amin.