Trafikverket räknar med en ovanligt koncentrerad jultrafik i år, förlagd främst till dagen före julafton.
– Julafton styr för många, där man helst vill vara framme innan dess. Det är väldigt tajt i år. Många jobbar fram till helgen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.
Det är dock svårt att säga exakt vilka tider det kommer att vara mest trafik, enligt Trafikverkets prognos.
– En del tar ledigt på fredagen, då kanske man åker på morgonen eller på torsdag kväll. Andra jobbar heldag och kör på kvällen, säger Katarina Wolffram.
Mitträcken ger lägre fart
På väg ut från storstäderna, främst i Stockholm, får man räkna med köer, som brukar uppstå de flesta storhelger.
– Det kan vi nästan räkna med att det kommer att bli nu också, när väldigt många ska åka samma dag, säger Katarina Wolffram.
När man kommer ut på de större lederna brukar köerna dock lätta upp, om det inte inträffar någon olycka.
När det gäller resevädret så kommer ett snöfall att lämna Norrbotten under morgonen. I fjällen kan det även komma en del snöbyar, men inga större mängder väntas.
Blöt nederbörd kan frysa på
På morgonen drar ett snöfall med blöt nederbörd bort österut via Uppland, Västmanland och Södermanland.
– Sedan följer minusgrader frampå dagen. Det kan göra att det blir besvärligt i trafiken om den blöta nederbörden får ligga och frysa på, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.
– I övrigt ser det ut att vara ett ganska lugnt väderläge för resande på fredag, fortsätter Max Schildt.
Trafikverket har tagit fram en karta över de vägarna som är mest trafikerade under julhelgen. Det handlar om stora leder, som resenärerna trots den tunga trafiken ändå rekommenderas att ta.
– Det är mycket säkrare att köra på de större vägarna. Speciellt om det snöar eller är halt. Vi prioriterar alltid att åtgärda de vägarna först när det gäller vinterväghållningen. Mitträcken och fartkameror gör också att farten brukar gå ner, säger Katarina Wolffram.
Mer utspritt resande på vägen hem
Under nyårshelgen och på väg tillbaka efter julfirandet räknar Trafikverket med att resandet kommer att bli mer utspritt över en längre period.
I genomsnitt omkommer 13–14 personer årligen under jul- och nyårshelgen, enligt Transportstyrelsens statistik.
Om man blir stående med bilen i jultrafiken så gäller det att vara förberedd.
– Då ska man inte stressa upp sig utan ta det lugnt. Ta med varma kläder om det skulle bli kallt, säger Katarina Wolffram.
Andra klassiska tips är att se till att bilen har bra däck, ha ordentligt med spolarvätska, köra utvilad och hålla ordentligt avstånd.
– Kör försiktigt! Det skulle bli så mycket bättre om alla kunde ta det lite lugnare i trafiken, avslutar Katarina Wolffram.