Tredje dagen med pendelkaos i Stockholm

Lokförarnas vilda strejk med pendelkaos som följd är inne på sin tredje och sista planerade dag. Men det är oklart hur lång tid det tar innan pendeltågen kan köras som vanligt igen.

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm gick under natten mot måndag ut i en vild strejk som ska pågå i tre dagar.

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm gick under natten mot måndag ut i en vild strejk som ska pågå i tre dagar.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Trafik2023-04-19 06:23

Efter två dagar av inställda avgångar och stora störningar inom Stockholms pendeltågstrafik fortsätter det besvärliga läget för pendlarna när den vilda strejken bland lokförare nu går in på sin tredje och sista planerade dag.

Under måndagen och tisdagen var runt fyra av fem pendeltåg inställda, jämfört med en normal dag – och så ser läget ut även på onsdagen.

– Vi förväntar oss att det är i princip likadant som de tidigare dagarna, säger Henrik Palmér, presstalesperson på SL.

Ersättningsbussar

Enligt SL:s sajt har ersättningsbussar satts in mellan knutpunkter för pendeltågen och tunnelbanan.

Det var natten till måndagen som lokförarna gick ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – som enligt plan ska pågå till och med onsdag klockan 23.59. Bakgrunden till protestaktionen är avvecklingen av tågvärdar, som innebär ensamarbete för förarna.

Ingen förlängd strejk

SL har hittills inte fått några signaler om att strejken blir längre än så, men det är oklart hur snabbt pendeltågstrafiken kan komma i gång.

– Vi hoppas att strejken är över i morgon och under förutsättning att det blir så försöker vi återta den normala trafiken så snart det går, men än så länge så har jag fått besked om att det kommer ta en del tid att få allting på plats igen. Tågen står utspridda i systemet och inte där de ska vara när man startar trafiken, säger Henrik Palmér.

Under tisdagen kom besked från arbetsgivaren MTR att de lokförare som har gått ut i vild strejk stäms på 6  000 kronor var. Något som var väntat, enligt strejkarna, som snart har samlat in 1,5 miljon kronor till strejkkassan.

Fakta: Konflikten om tågvärdarna

Tågvärdar ansvarar för service och säkerhet ombord på pendeltågen. Bland annat för att öppna och stänga dörrarna och ge information via högtalarutrop vid trafikstörningar.

2021 fattade Stockholms trafiknämnd – då under blågrönt politiskt styre – beslut om att tågvärdarna på pendeltågen skulle bytas ut mot kameror. Något som väckte kritik bland lokförare och fackförbund, som uttryckte oro för säkerheten vid ensamarbete.

Tidigare i år fortsatte utfasningen av tågvärdarna under det nya politiska styret i regionen efter en paus.

I pendeltågstrafiken finns cirka 350 tågvärdar. Från och med mars har hälften av alla pendeltåg i Stockholm gått utan tågvärdar.

Källa: MTR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!