Bil fastnade i vattensamling – kvinna till sjukhus

En äldre kvinna har förts till sjukhus efter att ha fastnat i en djup vattensamling under en viadukt utanför Södertälje. Vattnet steg i bilen och kvinnan kom inte ut innan räddningspådraget anlände.
–Till slut hittar vi bilen under vattnet och får ut personen som är livlös, säger Andreas Linder, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Trafik på översvämmad gata i Huddinge efter det kraftiga regnandet.

Trafik på översvämmad gata i Huddinge efter det kraftiga regnandet.

Foto: Marko Säävälä/TT

Transporter2021-05-27 20:37

Regnet har öst ned i östra Svealand i flera dagar, vilket har lett till en stor mängd översvämningar.

I Hölö i Södertälje kommun fastnade en personbil vid 13-tiden i en vattensamling på en grusväg under E4:an. Kvinnan kom inte ur bilen och ringde själv SOS Alarm.

– Vattnet har stigit i bilen och personen kommer inte ur. Lite senare i samtalet bryts det, säger Andreas Linder.

När räddningspådraget – brandbilar, ambulans och polis – kommer fram till platsen ser man först inte bilen på platsen. Till slut hittar man bilen i vattnet och får ut kvinnan, som då är livlös.

– Då påbörjar vi HLR (hjärt- och lungräddning) tillsammans med ambulanspersonalen. Så småningom för ambulansen personen till sjukhus, säger Linder.

Vid 20-tiden uppger polisen att kvinnan är vid liv men fortfarande vårdas på sjukhus.

Platsen har spärrats av för att förhindra fler olyckor.

Hundratals larm

Hundratals larm om översvämmade byggnader och vägar har det senaste dygnet kommit till räddningstjänsterna i östra Svealand.

Regnandet mattas av under dagen men räkna med trafikproblem på grund av översvämningarna.

Mest har det regnat över Djurö, Värmdö kommun. Från klockan 8 på onsdagsmorgonen till klockan åtta nu på torsdagsmorgonen kom 49,9 millimeter och så mycket har det inte regnat i Stockholms län på åtminstone 20 år, enligt meteorolog Moa Hallberg vid SMHI.

Men regnet är på väg att mattas av.

– Det blir fortfarande regn till och från i dag men inte alls samma intensitet. Det kommer cirka 5--10 millimeter till. Sedan mattas det av under natten, men det kan bli någon enstaka skur i morgon fredag, säger Moa Hallberg.

En klass 1-varning för höga flöden är fortfarande utfärdad för Östergötlands län, Södermanlands läns, Stockholms län, Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län.

Trängde in i källare

Räddningstjänsterna i Uppsala, Stockholm och Södertörn har överösts med översvämningslarm.

– Vi hade nästan 150 ärenden som kom in och 50 av dem hann vi med att försöka avhjälpa på något sätt, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl på Räddningscentral Mitt, om onsdagens arbetsbörda.

Räddningstjänstens pumpar gick för högvarv.

– Parker svämmade över och vattnet trängde in i en mängd källare samtidigt . Vi var tvungna att prioritera samhällsviktiga funktioner och fastigheter, samt kulturhistoriska värden. Så tyvärr var det många privata enskilda ägare som ville få hjälp, som vi inte kunde hjälpa, berättar han.

Södertörns brandförsvar vittnar för TT om en liknande arbetsbelastning.

– Under gårdagen var belastningen enorm. Vi hanterade 100 händelser och valde att inte åka på 91 stycken. Vi har haft inriktningen att vi försöker åka där vi kan göra skillnad och prioriterat samhällsviktiga verksamheter och infrastruktur. Intensiteten har avtagit, men det är mycket vatten, säger Andreas Linder.

Vägar översvämmade

Trafikverket har också haft ett hektiskt dygn. På torsdagsmorgonen var det sex län som var berörda av SMHI:s klass 1-varning och ett 20-tal vägar som var påverkade av översvämningar. Värst drabbat är Stockholms län, enligt Trafikverket.

Även tågtrafiken påverkas och resenärer på många sträckor får räkna med förseningar. Detta gäller bland annat trafiken mellan Stockholm och Göteborg, på grund av översvämning mellan Hallsberg och Laxå.

Även sträckan Stockholm-Uppsala påverkas på grund av översvämning mellan Knivsta och Uppsala. Som en följd har SJ fått ställa in tio tåg på sträckan.

Stora områden

Regnet märks även hos försäkringsbolagen. Exempelvis rapporterar If om cirka 100 anmälningar om skador, i synnerhet översvämningsskador i Stockholms län.

Ungefär lika många anmälningar om översvämmade villakällare har nått Trygg-Hansa, mest från Stockholmsområdet men även bland annat Västerås och Uppsala.

– Rent skadetekniskt är det inga problem, det här är en typisk översvämningsskada som inträffar årligen. Men det är inte alltid som det blir så här stora geografiska områden samtidigt, berättar Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

– Det är vår stora utmaning att få alla entreprenörer att räcka till. Att de avfuktningsföretag som finns har byggfläktar och byggtorkar och manskap lediga. De företag vi anlitar har all sin utrustning ute redan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!