"Coronasäkra" fartyg vänder i Stockholms hamn

Nästan 290 planerade anlöp av kryssningsfartyg under 2020 har blivit tre – knappt. Två har lagt till, utan att någon fått gå i land, och det tredje vände i Stockholms hamn under fredagen. –Det är "coronasäkra" kryssningar, säger Ingrid Hansson vid Stockholms hamnar.

Tuis fartyg Mein Schiff var i måndags ute på "scenic view" med en timmes stopp i Stockholm. Under fredagen kom fartyget Europa 2 in – men stannade inte, utan vände om.

Tuis fartyg Mein Schiff var i måndags ute på "scenic view" med en timmes stopp i Stockholm. Under fredagen kom fartyget Europa 2 in – men stannade inte, utan vände om.

Foto: Birgitta Nilsson/TT

Transporter2020-08-14 18:55

Det förväntades att bli ett rekordår vad gäller antalet kryssningspassagerare som skulle besöka Stockholm. Nästan 290 anlöp med kryssningsfartyg var planerade under 2020 – men hittills har bara tre kommit in i Stockholms hamnar – utan att låta besättning eller passagerare gå i land. Under fredagen kom fartyget Europa 2 in och vände vid bojarna på Strömmen utanför centrala Stockholm – och kryssade sedan vidare.

"Allt inställt"

– Sedan coronapandemin tog fart har hela kryssningssäsongen gradvis avbokats. Vi har inte haft en enda kryssning fram till den här veckan. I måndags kom de första två in till Stadsgården, där de lade till utan att någon fick gå i land, säger Ingrid Hansson.

Anledningen till att man nu kan skymta några enstaka fartyg längs Sveriges kust är att kryssningsarrangörerna gett sig in på att ordna "coronasäkra" kryssningar, förklarar hon.

– Det är kryssningsfartyg som smygstartar lite, med extrema säkerhetsåtgärder. Man är ute på "scenic view", och njuter av vyerna, får se staden, men går inte i land överallt. Det är också betydligt färre passagerare ombord.

Karantänshamn i Stockholm

Enligt Ingrid Hansson är det rederierna själva som beslutat att inte gå i land. Hamnarna kan i vissa fall neka passagerare att gå i land, men så är inte fallet i Stockholm.

– Vi är en karantänshamn, vi har förberedelser och möjligheter att kunna ta emot kryssningsfartyg där smitta finns. Men det är väldigt ovanligt.

Resten av säsongen väntas en handfull kryssningsfartyg komma in i hamnen.

– Men inget har planerat att lägga till, eller att gå i land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!