Eneroth: Jag vill se skärpta kontroller

Regeringen vill se ordning och reda på vägarna och en åkerinäring med sjysta villkor. Nu har en utredning gett förslag på åtgärder för att stärka kontrollverksamheten inom såväl yrkes- som privattrafiken.

Utredaren Catarina Barketorp lämnar över ett betänkande om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Utredaren Catarina Barketorp lämnar över ett betänkande om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Transporter2021-04-28 17:09

– Jag vill se skärpta kontroller, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Innan ministern tog emot betänkandet från den särskilde utredaren Catarina Barketorp, under en pressträff på onsdagen, påminde han om situationen inom svensk och europeisk transportsektor före 2014.

En i princip helt avreglerad bransch orsakade en situation som medförde dåliga arbetsvillkor för arbetstagarna samtidigt som oseriösa aktörer och yrkeskriminella gynnades. Även om mycket gjorts sedan dess finns det fortfarande behov av förbättring, anser Eneroth.

– Vi ser än i dag hur yrkeschaufförer tvingas köra dubbelt så länge som det regelverk som finns för kör- och vilotidsregler, säger han.

Säkerställ hållbar transport

Utredningen omfattar fyra områden. Två handlar enbart om yrkestrafiken – organisation och åtgärder för effektiv kontroll samt sanktionsväxling. Övriga berör all trafik – sållningsprov för narkotika och trafiksäkerhetskontroller.

Trots brister i dagens upplägg föreslår utredningen att strukturen behålls. Befintlig modell ska dock utvecklas, bland annat med en särskild, nationellt styrd organisation inom polisen för kontroller av yrkestrafik.

Men utan kontrollplatser är det svårt att genomföra kontroller, understryker Barketorp.

– Därför föreslår vi att Trafikverket ska få ett tydligt ansvar för att det finns.

Utökad kontrollverksamhet syftar till att sätta stopp för oseriösa, utländskt ägda åkeriföretag som skapar osund konkurrens och bidrar till ökad osäkerhet på vägarna.

Vidare föreslår betänkandet att polisen ska få kontrollera om förare har narkotika i blodet, helt utan misstankegrad.

Regeringen välkomnar förslagen

Nu skickas utredningen vidare på remiss. Men Eneroth säger alltså att han vill ha skärpta kontroller.

Här krävs det att polisen ordentligt skärper sin kontrollverksamhet, enligt honom. "Vare sig det är inom den egna organisationen eller om en ny samlad myndighet för inspektion av yrkestrafiken behöver tillskapas".

– Det vill jag ha remissynpunkter på, men det behövs tydliga kontroller, det är det ingen tvekan om, tillägger Eneroth.

Även förslaget att införa slumpmässiga narkotikakontroller välkomnas av regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!