Krav på halvfulla tåg och bussar spikat

Regeringens förslag om att bussar och tåg i fjärrtrafik bara får gå halvfulla ligger fast. Det gäller från söndag den 14 februari, utan undantag för någon del av landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Transporter2021-02-12 13:09

– Det är inte aktuellt att exkludera delar av Sverige, alla måste förstå allvaret, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT med anledning av regeringens beslut om den förordning där de nya restriktionerna slås fast.

Operatörerna får från och med söndag bara sälja biljetter till hälften av de tillgängliga sittplatserna på bussar och tåg som går på linjer som överstiger 15 mil.

Dock gäller biljetter som redan har bokats, även om det leder till att mer än hälften av platserna blir upptagna.

Bokade gäller

– Det gäller inte retroaktivt, bokade biljetter gäller, säger Eneroth.

Han påpekar att operatörerna har ett ansvar att se till att tågen och bussarna på de aktuella sträckorna verkligen inte blir mer än fulla till hälften.

Länsstyrelserna ska övervaka att reglerna följs. Trots den kritik som regeringen fått av de som kör tåg och bussar efter det att förslagen lades fram för tre dagar sedan görs i princip inga ändringar.

– Min bedömning är att det här kommer att fungera väl, inte minst inför den stora reshelgen som är påsken, säger infrastrukturministern.

Han hänvisar till att en del operatörer redan har begränsat antalet platser.

SJ påpekade i sitt remissvar att det finns många tåglinjer även över 15 mil där folk reser på obokade platser. Bolaget föreslog att kravet om 50 procent bara ska gälla på sträckor med obligatorisk platsbokning, men regeringen lyssnar inte till det.

Mera stöd?

Bland remissvaren finns även krav på ersättning för uteblivna intäkter.

– När det gäller ekonomisk kompensation så har jag förståelse för det och naturligtvis tittar vi på möjligheterna att kunna göra detta, säger Tomas Eneroth.

– Finansministern har ju också markerat det.

Reglerna ska gälla till den 31 maj i år.

Fakta: Reserestriktionerna

Reglerna införs i form en förordning som regeringen själv tar beslut om. Det är pandemilagen, som infördes i januari, som är grunden.

Från den 14 februari får bara hälften av sittplatserna på bussar och tåg på sträckor över 15 mil säljas.

Dock gäller redan bokade biljetter, till exempel sportlovsresor som bokats tidigare.

Länsstyrelserna ska övervaka att operatörerna följer reglerna.

Reglerna ska gälla till den 31 maj.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!