Lättare ta hem svenskar som avlidit utomlands

Det har varit svårare än vanligt att ta hem svenskar som avlidit utomlands de senaste månaderna.

De senaste månaderna har det varit svårt att ta hem svenskar som avlidit utomlands. Men nu börjar det bli lättare. Arkivbild.

De senaste månaderna har det varit svårt att ta hem svenskar som avlidit utomlands. Men nu börjar det bli lättare. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Transporter2020-08-18 06:45

Orsaken är coronaviruset, som har lett till att transporterna tagit längre tid än vanligt på grund av inställda flyg och ändrade regler.

– Nu kan vi börja transportera kistor igen. Primärt i Europa har det börjat öppna upp mer, utanför Europa är det fortfarande svårt, säger Lisa Zorde Nielsen, teamledare på transportcentret på SOS International som ordnar de flesta hemtransporterna, till Sveriges Radio Ekot.

Alla anhöriga har inte kunnat har inte kunnat få sin vilja fram eftersom en del länder har krävt att kroppen ska kremeras eller begravas på plats, av rädsla för smittspridning.

De senaste månaderna har ungefär hälften av det normala antalet avlidna svenskar transporterats hem av SOS International. Förutom inställda flyg och regeländringar har antalet även påverkats av att färre reser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!