OvÀntat mÄnga svenskar pÄ bilsemester i Europa

Semester och lyfta reserestriktioner har fÄtt mÄnga svenskar att ta bilen ut i Europa. Fler Àn vÀntat, enligt SOS International.

MĂ„nga svenskar har begett sig ut i Europa med bil. Arkivbild.

MĂ„nga svenskar har begett sig ut i Europa med bil. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Transporter2020-07-20 20:35

Resemönstren ser likadana ut som tidigare Ă„r trots pĂ„gĂ„ende pandemi. Även om antalet skadeĂ€renden med bil som kommer in till SOS International Ă€r fĂ€rre Ă€n föregĂ„ende Ă„r Ă€r de Ă€ndĂ„ fler Ă€n vĂ€ntat. Hittills under juni och juli har cirka 600 Ă€renden kommit in.

– NĂ€r vi i april bemannade för sommaren sĂ„ trodde vi att det skulle bli en femtedel av en normal sommar, men vi har hittills haft nĂ€rmare 25 procent. Vi trodde nog att vi tog i lite med en femtedel, att det knappt skulle ske nĂ„got resande alls. Jag skulle betrakta det faktiska resandet som högt, sĂ€ger Markku Reinikainen, nĂ€tverkschef pĂ„ SOS International.

Reinikainen poÀngterar att de fall som kommer in till SOS International ocksÄ Àr svÄrare att hantera Àn vanligt.

– Det kan exempelvis röra sig om att försöka fĂ„ tag i en hyrbil för envĂ€gshyra frĂ„n Spanien till Sverige. Men det finns i princip inga hyrbilar, och de företag som Ă€r öppna kan inte skicka personal att sedan köra tillbaka bilen.

Reinikainen sÀger ocksÄ att de som vill ge sig ut pÄ vÀgarna i Europa fÄr vara beredda pÄ att mycket fortfarande Àr stÀngt och svÄrtillgÀngligt.

– Folk som reser kanske har, ska vi sĂ€ga "kommit över", coronasituationen liter fortare Ă€n industrierna. MĂ„nga verkar uppfatta det som att man Ă€r tillbaka till det normala nĂ€r man Ă„ker utomlands. Medan hyrbils- och verkstadsindustrin kanske inte har kommit i gĂ„ng pĂ„ samma sĂ€tt. Jag tror det kan bli en liten konflikt i förvĂ€ntningar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om