– Det är naturligtvis oroväckande. Till skillnad från i våras kommer gymnasieskolor nu att ha undervisning på plats, så vi tror det kommer att öka ytterligare tyvärr, säger Clas Keisu, pressansvarig på Storstockholms lokaltrafik, SL.
Denna vecka återgår många till jobb och skola, och det gör avtryck i SL:s statistik. Preliminära siffror över resandet med tunnelbana och pendeltåg visar att antalet resenärer visserligen varit betydligt färre än vecka 34 förra året, men att en ökning skett jämfört med hur läget sett ut tidigare under den här sommaren. Under onsdagen registrerades 671 519 spärrpassager, att jämföra med 615 985 onsdag vecka 33, eller 534 960 vecka 32. Onsdagen vecka 34 förra året uppmättes drygt 1,3 miljoner passager.
Inte plats
SL följer dagligen trafikläget och utvecklingen. I busstrafiken finns en möjlighet att förstärka på vissa linjer och tidpunkter för att undvika trängsel. Svårare är det med tunnelbane- och pendeltågstrafiken.
– Det går inte att köra mer tåg. Det finns inte plats på spåren för det, säger Clas Keisu.
Andra faktorer som kan försvåra är störningar, som bilköer och olyckor, som riskerar att leda till trängsel. Väderleken påverkar också läget, förmodligen har det soliga vädret under veckan gjort att många cyklat.
– Men får vi en dag med hällregn kommer trycket att öka. Det är sådana faktorer som spelar in, som är väldigt svåra för oss att förutse och hantera, säger Keisu.
Eget ansvar
Från SL:s håll hoppas man att resenärerna fortsätter att följa myndighetsrekommendationerna om att exempelvis jobba på distans så långt det går och undvika resor i rusningstid.
– Det ligger ett stort ansvar på resenären själv att bedöma trängseln, att vänta med att ta den avgång man tänkt sig om det ser trångt ut, säger Clas Keisu.