Trots öppnad gräns – få svenskar till Danmark

Sedan en dryg vecka tillbaka står även personer folkbokförda i Skåne på listan över välkomna svenskar i Danmark. Trots det är ökningen av svenskarnas resande låg.

Det är fler danskar som tar bron över till Sverige just nu än tvärtom. Arkivbild.

Det är fler danskar som tar bron över till Sverige just nu än tvärtom. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Transporter2020-07-21 02:45

Tillsammans med bland annat folkbokförda i Blekinge och Kronobergs län, är sedan en dryg vecka även skåningar välkomna i Danmark. Trots det är det få som väljer att ta sig över till grannlandet – just nu är trafiken på Öresundsbron cirka 45 procent lägre än i fjol, skriver Sydsvenskan.

Men av de som åker är den största andelen danskar. Vid samma tidpunkt förra året stod svenskarna för över hälften av den registrerade fritidstrafiken. De senaste veckorna har svenskarna stått för en tredjedel.

– Vi har sett en ökning i svensk trafik sedan gränsöppningen, men den är väldigt marginell, säger Fredrik Jenfjord, försäljnings- och marknadschef på Öresundsbron, till Sydsvenskan.

Även i färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör syns en liten uppgång, men rederiet Forsea uppger för tidningen ändå att trafiken ligger på 60 procent lägre än normalt.

Öresundstågen rapporterar att det är få svenskar som åker över till Danmark. Av de bropendlare som hade periodkort med Skånetrafiken i mars, har drygt 3 000 kunder valt att återlösa sina månadsbiljetter till ett värde av omkring fem miljoner kronor.

För danskarna gäller fortsatt avrådan från icke nödvändiga resor till Sverige, undantaget Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland och Västerbotten. Transitresor genom Sverige är också tillåtet, enligt det danska utrikesdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!