Två döda i tågkrock – bommar nästa år

Två män omkom när ett tåg krockade med en lastbil från en trafikskola på en järnvägsövergång nära Uddevalla. Korsningen, med en enskild väg, är prioriterad av Trafikverket och ska enligt planerna få bommar nästa år.

Två personer har avlidit efter en olycka mellan tåg och lastbil utanför Uddevalla. Arkivbild.

Två personer har avlidit efter en olycka mellan tåg och lastbil utanför Uddevalla. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Transporter2021-02-11 06:31

Olyckan skedde vid 17-tiden på onsdagen. Männen som omkom var enligt polisen i 35-årsåldern och färdades i lastbilen, som tillhör en trafikskola. Polisen kan inte utesluta att lastbilen var ute på en övningskörning.

Tåget hade cirka 20 passagerare. Ingen av dem behövde ambulansvård.

Men tågets första vagn spårade ur, och skadorna på järnvägen blev omfattande. Bland annat är hundratals betongsliprar skadade eller flyttade, och ett antal ledningsstolpar måste bytas ut.

Järnvägen går mellan Uddevalla och Herrljunga. Det är oklart hur länge trafiken förbi olycksplatsen kommer att vara avstängd för reparationsarbete, men det kan bli i upp till en vecka.

– Kylan är ett problem. Det är svårare att svetsa i minusgrader, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Det är en mindre, enskild väg som korsar järnvägen på olycksplatsen. Enligt Trafikverket fanns varningsskyltar och stopplikt, men ingen signalanordning och inga bommar.

Sikten på platsen betecknas som god. Men trafiksituationen har bedömts vara sådan att korsningen är prioriterad i Trafikverkets planer.

– Den är tänkt att få bommar nästa år, säger Katarina Wolffram.

Polisen gör en utredning om vållande till annans död i samband med olyckan. Men ingen person är misstänkt för brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!