– Jag har beordrat vår utrikesminister att förklara dessa tio ambassadörer som persona non grata så snart som möjligt, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett offentligt framträdande i staden Eskisehir, enligt internationella nyhetsbyråer.
Att beteckna en ambassadör som "persona non grata", icke önskvärd, är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.
Dessa tio ambassadörer har agerat på ett olämpligt vis och behöver förstå hur Turkiet fungerar, enligt Erdogan.
"Vi noterar medieuppgifterna. Vi har inte fått någon information från turkiska myndigheter", meddelar det svenska utrikesdepartementet.
"Kastar en skugga"
Staffan Herrström är Sveriges ambassadör i Turkiet sedan ett drygt år tillbaka. Utöver honom handlar det om ambassadörer från USA, Tyskland, Frankrike, Kanada, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna och Nya Zeeland.
Länderna gjorde i måndags ett gemensamt uttalande om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.
Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017 och anklagas bland annat för att ha organiserat protester 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Han frigavs i februari 2020, bara för att gripas igen några timmar senare – denna gång misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016.
I uttalandet, som kom på dagen fyra år efter att Kavala fängslades, skrev länderna bland annat att fängslandet "kastar en skugga" över Turkiet.
Sätt att tysta
Under veckan har Erdogan upprepade gånger hotat att vidta åtgärder mot ambassadörerna och ifrågasatt att de har något i Turkiet att göra.
– Den verkliga orsaken till mitt fortsatta frihetsberövande är att regeringen behöver hålla liv i en fiktiv berättelse om att Gezi-protesterna var en följd av en utländsk konspiration, sade Osman Kavala själv, när nyhetsbyrån AFP besökte honom i fängelset förra veckan.
Även Europadomstolen har beskrivit rättsfallet som ett sätt att tysta en oppositionell röst och krävt att Kavala ska släppas. Europarådet har sedan varnat för disciplinära åtgärder om så inte sker.
Hårt pressad
Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att det är en ovanligt stark reaktion från Turkiets sida och att det tyder på att Erdogan är hårt pressad.
– Att man förklarar ambassadörer från länder som Kanada, Nederländerna och Tyskland – en enormt viktig handelspartner för Turkiet – och USA som icke önskvärda är ganska ovanligt. Det är bland annat länder som är med i EU, där man är ett ansökarland, och länder som är med i Nato, där man är medlem, säger han.
Sverige spelar ingen huvudroll i det här dramat med tanke på de andra ländernas dignitet. Levin beskriver relationen mellan länderna som "hyfsat bra" tidigare.
Ett utvisande av ambassadören hade däremot kunnat försvåra projekt Sverige har i Turkiet.
– Sverige försöker stötta civilsamhället i Turkiet, som är så viktigt för att det ska finnas något av det demokratiska Turkiet att återuppta om den tiden skulle komma. Om man skulle kasta ut den svenska ambassadören försämras relationerna och det arbetet blir svårare, säger Levin.