Det nya svenska paketet består av till hälften militärt stöd och till den andra halvan resurser till återuppbyggnaden av Ukraina, meddelar Magdalena Andersson under en pressträff med Kuleba och utrikesminister Ann Linde (S).
– Jag fördömer förlusten av oräkneliga oskyldiga liv och förstörelsen av ert vackra land, sade statsministern, som själv besökte Ukraina i juli.
– Vi kan inte och kommer inte att blunda.
Vill ha vapen
Kuleba vill med sitt besök tacka Sverige för allt som landet gjort sedan Rysslands storinvasion i februari.
– Tack för fortsatt stöd och för tillkännagivandet av det nya paketet, sade Kuleba, men klargjorde att så länge kriget pågår måste han fortsätta att begära "vapen, vapen och åter vapen".
Utrikesministern lade fram en specifik önskelista.
– Det bästa Sverige kan göra för vårt försvar den närmaste tiden är att ge oss det berömda självgående artillerisystemet Archer, samt luftvärnsrobotsystemet RBS70 och fler granater för vårt artilleri.
Enligt Kuleba har sådana vapen – från Sverige, EU och andra länder – potential att avgöra kriget.
– Ryska armén är numerärt överlägsen vår, särskilt och dramatiskt, när det gäller artilleri. Den dag vi kan matcha dem vad gäller artilleri så kommer detta krigs natur att förändras.
"Vissa förväntningar"
Archer är utvecklat av Bofors, som numera ingår i brittiskägda BAE Systems. Det är avsett även för export, men finns än så länge bara hos det svenska försvaret.
Andersson ville dock inte gå in på vilka vapen Sverige kan tänkas skicka, utan hänvisade till att detaljerna kommer "inom kort".
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson träffade även han Kuleba under måndagen. På Facebook skriver han att Sverige borde skicka både Archer och RBS70 till Ukraina.
"Den exakta omfattningen måste naturligtvis diskuteras med det svenska försvaret, men inriktningen från regeringen måste vara tydlig – Sverige kan och vill bidra", skriver Kristersson.
På pressträffen med Andersson besvarade Kuleba sammanbitet, men vänligt och engagerat, frågor från svenska och internationella medier.
Även ukrainska medier var på plats, och försökte pressa de svenska ministrarna på varför vi fortsätter att köpa rysk gas. Men Ann Linde hänvisade då till att det är mycket svårt att skilja ut den ryska fossila gasen när det kommer leveranser från utlandet. Hon uttrycker förhoppning om att EU som helhet ska stoppa inköpen.
– Vi pressar på för ett åttonde sanktionspaket (inom EU), där gas ingår, sade Linde.
Tango mot EU-medlemskap
Vid nyår får Sverige en extra viktig roll i Europas hantering av kriget, i och med ett halvårs ordförandeskap i EU.
– Vi har vissa förväntningar på Sveriges ordförandeskap, sade Kuleba, och tog upp tre punkter.
Den första är att framsteg nås i Ukrainas process inför att bli EU-medlem.
– EU-integration är en tango, det behövs två parter, och vi är glada att ha Sverige bredvid oss under nästa års första halvår.
– För det andra måste sanktionerna fortsätta att skärpas.
"Lyckligt lottade"
Och som tredje punkt nämnde han den militära hjälp som kanaliseras via EU:s fredsmekanism.
– Det kommer att kräva ert ledarskap.
– Vi är lyckligt lottade som har två så goda vänner på raken som EU-ordförande, nu Tjeckien och snart Sverige.
Efter Stockholm åker Kuleba vidare till just Tjeckien, för fortsatta samtal med andra EU-länder under tisdagen och onsdagen.