L vill se en akut Ukrainaplan

Liberalerna vill inrätta en nationell Ukrainakommitté som får ansvaret för att leda mottagandet av flyktingar från Ukraina. –Regeringen saknar krisinsikt och därmed krisledningsförmåga, säger partiledaren Nyamko Sabuni (L).

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill ha en nationell Ukrainakommitté som får ansvaret för mottagandet av flyktingar från Ukraina.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill ha en nationell Ukrainakommitté som får ansvaret för mottagandet av flyktingar från Ukraina.

Foto: TT

Ukraina2022-03-17 11:49

Liberalerna vill se en akut Ukrainaplan med flera åtgärder. En särskild Ukrainakommitté "med en handlingskraftig person" bör inrättas som får ett övergripande ansvar för att stötta kommunerna i mottagandet av och hjälpinsatser till flyktingarna.

Liberalerna säger nej till alla tankar på att placera flyktingarna i tältläger. För att säkerställa en jämn fördelning mellan kommunerna vill Liberalerna ändra nuvarande bosättningslag, som styr fördelningen av nyanlända mellan kommunerna, så att den även omfattar Ukrainaflyktingarna.

Partiet vill också se en Ukrainamiljard till civilsamhället med särskilt fokus på att ge barnen trygghet och sysselsättning i vardagen.

Alla Ukrainaflyktingar ska erbjudas vaccin och hälsokontroll. Viktig samhällsinformation måste snabbt översättas till ukrainska och socialtjänsten måste identifiera och sätta in insatser för de barn som kommer.

Därutöver vill Liberalerna att länsstyrelserna kontaktar det lokala näringslivet för att underlätta för flyktingar att få jobb.

För barnen bör en särskild Ukrainaskola inrättas, där eleverna får möjlighet att tillhöra en svensk skola men följa ukrainsk läroplan.

Om regeringen inte genomför förslagen, kommer Liberalerna att lägga dem som ett utskottsinitiativ nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!