Zbigniew Rau säger vid en pressträff tillsammans med Billström att Polen hoppas att Sverige kan gå med i Nato senast till försvarsalliansens toppmöte i Vilnius i juli.
– Jag hoppas att denna process slutförs så snart som möjligt.
Tobias Billström lyfter fram säkerheten i närområdet, stödet till Ukraina och de transatlantiska förbindelserna och säkerhetsindustrin som viktiga samarbetsområden.
– Säkerhet, konkurrenskraft, grön omställning, demokratiska värden och rättsstatsprincipen är de svenska prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet i EU, säger han.
– Polen är ett stort och inflytelserikt land i EU. Det är viktigt för oss att ha en dialog med Polen om frågor som rör våra länder.
"Utmanar den fria världen"
Billström beskriver hur Ryssland genom sin fullskaliga invasion av Ukraina "utmanar den fria världen". Och att det finns en tydlig koppling mellan internt förtryck och yttre aggression i Ryssland.
– Säkerhetsläget i vår del av världen försämras i grunden. Rysslands krav på en alternativ säkerhetsordning hotar internationell fred och säkerhet.
Den svenska utrikesministern lyfter fram vikten av ett fortsatt nära samarbete inom EU och med Nato.
– Ett svenskt och finskt Natomedlemskap kommer väsentligt att gynna säkerheten i Östersjöregionen, säger han.
"Emot Ryssland"
På en fråga om vad Polen gör för att stötta Sverige i den pågående Natoprocessen svarade Zbigniew Rau:
– Polen har från början varit väldigt bestämt med att man stödjer Sveriges strävan in i Nato. Nästan direkt efter toppmötet i Madrid ratificerades adekvata handlingar.
– I relation med turkiska partners presenterar vi vår åsikt på ett tydligt sätt. Vi anser att Sveriges såväl Finlands medlemskap i Nato har grundläggande betydelse för stärkandet av säkerheten kring Östersjön under den största säkerhetskrisen i Europa sedan andra världskriget, fortsätter han.
Av Natos medlemsländer är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte godkänt Sveriges och Finlands inträde i Nato.
Rau betonar att Polen är ett av de Natoländer som har gräns mot Ryssland.
– Här i Natos östra flank håller en ny säkerhetsstruktur bildas, inte med Ryssland utan emot Ryssland.