– Det jag såg i ögonen på de här människorna, det är att de verkligen har känt grymheterna av det här kriget. Lidandet. Jag såg i deras ögon att de behöver vårt stöd, vår medkänsla, och de behöver definitivt tid, för att kunna gå igenom det de har varit med om och de känslor som kriget fört med sig.
Andrii Plakhotniuks är tydligt tyngd men samlad där han sitter med knäppta händer bakom skrivbordet i sitt tjänsterum på ambassaden på Lidingö, en månad in i det ryska anfallskriget.
När Ryssland kommer på tal har han dock svårt att dölja ilskan i rösten.
– Vi blir alla väldigt arga när vi ser hur Ryska federationen utsätter så många städer för urskillningslös artillerield. Och förresten har vi bevis på att ryssarna använder förbjudna vapen, exempelvis fosforbomber. Men vi står bakom vårt folk och vi gör vårt bästa för att stötta dem nu, säger han och slår näven i bordet.
Stöd och sanktioner
Den månad som har gått sedan det ryska anfallet inleddes har Plakhotniuk, likt sina kollegor runtom i världen, arbetat för att ytterligare stärka det politiska stödet för Ukraina och skärpa de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Fokus har även legat på att säkra ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina, och hjälpa mottagandet av ukrainska flyktingar i Sverige.
– Vi benämner dem inte som flyktingar, utan det är personer som söker temporärt skydd, säger Plakhotniuk.
Så snart kriget är vunnet kommer alla att vilja återvända till Ukraina för att hjälpa till att bygga upp landet igen, säger han.
– Men vi är mycket tacksamma för allt som görs i Sverige för att hjälpa de som kommer hit, från regeringsnivå till det som görs hos kommuner och inom myndigheter.
Prioriterade frågor nu är hur skolgången ska fungera för alla de barn som flytt landet, var alla ska bo och "mycket, mycket mer", säger han.
Militärt stöd
Onsdagens regeringsbesked om att skicka ytterligare 5 000 pansarskott och minröjarutrustning, som under torsdagen gick igenom riksdagen, är också något som ambassadören prisar.
– All sådan hjälp kommer göra skillnad på marken, säger han, och framhåller att defensiva vapen som kan stoppa ryska stridsfordon och stridsvagnar är avgörande.
Ytterligare militärt stöd från omvärlden som ambassadören efterfrågar är primärt luftvärnssystem och vapensystem mot ryska krigsskepp.
En annan form av stöd som kommit från Sverige är alla de frivilliga som rest till Ukraina för att ansluta till striderna. Andrii Plakhotniuk har hört om det via medierna, men framhåller att ambassaden inte på något sätt är inblandad i det.
– Men det är ännu ett tecken på den solidaritet som finns med Ukraina, när vanliga svenskar kommer för att försvara våra gemensamma värden.
Följer på avstånd
Från Sverige har han daglig kontakt med vänner, släkt och kollegor som är kvar i krigets Ukraina. Trots det fysiska avståndet kan han följa situationen på marken nära och är väl införstådd med Rysslands militära misslyckanden, säger han.
– Trots all sin ansträngning har president Putin inte uppnått sina mål, som att inta Kiev eller omringa min hemstad Charkiv, säger Andrii Plakhotniuk.
Ambassadören tystnar för en stund, söker efter orden.
– Ryska federationen trodde att folket i Ukraina, särskilt i de östra och södra delarna, skulle välkomna dem med blommor. I stället har de mött vårt starka motstånd. De har sett vår vilja att försvara vårt land, att leva i ett land inte som slavar, utan som ett fritt folk.