Ann Linde hoppfull om fredsförhandlingar

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är hoppfull om rysk-ukrainska fredsförhandlingar, trots att de samtal som hållits hittills inte lett till några framsteg.

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ukrainakriget2022-03-20 22:13

– Våra ukrainska kollegor säger att man märker att Ryssland är beredda att tala mer än vad de var från början, säger Ann Linde till SVT:s Agenda.

Samtidigt som förhandlingar pågår har Ryssland fortsatt att bomba civila. Det behöver enligt Linde inte utesluta att förhandlingarna leder till resultat framöver.

– Tyvärr har det ju genom historien varit fruktansvärda krig, där man fortsatt med bombningar mot civila, men sedan kommit till fredsavtal. Det man allra först måste få till är humanitära korridorer och eldupphör, innan man kan komma till ett riktigt fredsavtal, säger hon.

Hon tror inte på något snabbt genombrott, men anser att ryssarna pressas till att vara mer seriösa i förhandlingarna eftersom de är ansatta av sanktioner.

– Det är uppenbart att de ekonomiska sanktionerna biter.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har tidigare sagt att samtalen är ett spel för galleriet. Det håller inte Linde med om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!