Sverige har beslutat att skicka totalt 10 000 handhållna pansarvärnsvapen av typen pansarskott 86, även kallade p-skott. De är tänkta att användas mot lätt bepansrade fordon, men inte tunga stridsvagnar. Trots det verkar det som att de handhållna vapnen slår ut tungt bepansrade ryska fordon i Ukraina.
– Flera stridsvagnar är bekämpade med vapen som vi i vissa fall inte trodde kunde slå ut en stridsvagn, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, som är lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, till NRK.
Träffar torn
Effektiviteten kan dels bero på att ukrainska soldater är duktiga på att använda vapnen, och ta sig till bra positioner för att avfyra dem. Dels kan den bero på att ryska stridsvagnar är dåligt konstruerade, enligt honom.
– Ammunitionen är lagrad i kanontornet. Träff i närheten av kanontornet gör att det uppstår en ammunitionsbrand. Ammunitionen exploderar, tornet flyger av och besättningen dör, säger Paasikivi till NRK.
Norska försvaret uppger att man dubblat sitt åtagande och skickat 4 000 pansarvärnsvapen av typen M72, som också är handhållet men som beskrivs som svagare än de svenska p-skotten.
Hemvärn har framtid
Enligt överstelöjtnant Paasikivi har kriget i Ukraina visat att små, lättrörliga grupper till fots –ofta bakom fiendens linjer – effektivt kan slå ut pansar och andra fordon.
Han ser en framtid för lätt infanteri och hemvärnsgrupper i de nordiska länderna, och att de bör kunna utrustas med drönare för att spana.
– Det finländska territorialförsvaret och det svenska och norska hemvärnet är osedvanligt goda kandidater för att genomföra den här typen av framgångsrik strid, säger han till NRK.
Rättad: En tidigare version innehöll en missvisande uppgift i rubriken om pansargenomträngande vapen.